Un estudi confirma l’activitat antitumoral d’una nova estratègia per al càncer de mama en fase precoç

  • Fins ara només s’havia avaluat el conjugat fàrmac-anticòs en pacients amb metàstasi

VilaWeb
Redacció
03.05.2022 - 15:11
Actualització: 04.05.2022 - 11:41

Els resultats de l’estudi TOT-HER3 confirmen l’activitat antitumoral d’un nou conjugat farmaco-anticòs (patritumab deruxtecan) en pacients amb càncer de mama precoç hormonosensible (HR+) i HER2 negatiu (HER2-). L’estudi de SOLTI -organització col·laborativa de grups de recerca en càncer de mama- mostra la infiltració de cèl·lules immunològiques en el tumor i un descens de la proliferació. També, una alta activitat que redueix el tumor en el 45% de les pacients, de les setanta-vuit en l’assaig. Fins ara només s’havia avaluat aquesta estratègia en pacients amb càncer de mama metastàtic. Els resultats posen les bases per a futurs estudis per comprovar si aquests fàrmacs poden substituir en part o de forma íntegra la quimioteràpia en aquests casos.

Els resultats s’han presentat avui en el congrés de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica de càncer de mama (ESMO Breast Cancer) i confirmen la tendència reportada el desembre passat en el congrés americà San Antonio Breast Cancer Symposium (SABCS) després d’analitzar la resposta en les primeres pacients. L’assaig també confirma la seguretat del tractament.

L’estudi ha estat liderat pel president de SOLTI i cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Clínic de Barcelona, el doctor Aleix Prat, i l’oncòloga de l’Hospital Vall d’Hebron i investigadora de l’Institut d’Oncologia (VHIO), la doctora Mafalda Oliveira.

El president de SOLTI destaca que els resultats de TOT-HER3 són especialment rellevants perquè per primera vegada s’ha demostrat l’eficàcia del conjugat farmaco-anticòs en fase precoç, perquè fins ara només s’havia avaluat en pacients amb càncer de mama metastàtic. “A més, s’evidencia que les pacients que més es beneficien del tractament són les que tenen tumors amb un perfil més agressiu”, afegeix Prat, que també és cap del grup de genòmica translacional i teràpies dirigides en tumors sòlids de l’IDIBAPS.

Aquests resultats estableixen les bases de futurs estudis per concloure si aquests fàrmacs poden substituir en part o de forma íntegra l’ús de la quimioteràpia en càncer de mama precoç RH+/HER2-, que representen el 70% d’aquest tipus de tumors.

La doctora Oliveria, coinvestigadora principal de TOT-HER3, destaca que l’estudi és únic per molts motius, entre els quals el disseny innovador. Es tracta del primer assaig ‘finestra’ amb un immunoconjugat o ADC. Aquests estudis aprofiten el curt període de temps entre el diagnòstic del tumor i la cirurgia per testar noves estratègies terapèutiques. Això permet obtenir en poc temps informació fonamental per dissenyar estudis de major envergadura després, explica la investigadora del Grup de càncer de mama i melanoma del VHIO.

Noves línies d’investigació

Les dades observades en el subgrup de pacients de l’estudi han fet que se n’impulsi un de nou, ‘Valentine’, que avaluarà la utilitat del conjugat davant la quimioteràpia clàssica en pacients amb càncer precoç hormosensible.

També s’ha decidit ampliar l’assaig amb dues cohorts addicionals: una que testarà una dosi alternativa del fàrmac per veure si iguala l’eficàcia i augmenta la tolerabilitat i una segona que inclourà pacients amb càncer de mama triple-negatiu.

L’estudi explora l’expressió de la proteïna HER3

HER3 és membre d’una família de proteïnes clau, però ha estat poc estudiada fins ara en el càncer. Existeixen quatre tipus de factors de creixement o vies de divisió cel·lular amb implicació en el desenvolupament d’un tumor dins d’aquesta família: HER1, HER2, HER3 i HER4.

La sobreexpressió de HER3 es manifesta en càncer de mama metastàtic i altres subtipus tumorals i és un factor de mal pronòstic. Ara bé, fins ara no s’ha aprovat cap agent dirigit a HER3 en aquest context ni en cap altre tipus de tumor. Aquest estudi també representa un gran esforç translacional i les dades que s’estan recavant permetran ampliar el coneixement d’aquest biomarcador per determinar-ne la idoneïtat com a diana terapèutica.

El doctor Prat destaca aquest component translacional que ha permès comprovar que l’activitat del fàrmac és independent dels nivells de HER3 en el tumor; una troballa, apunta, “tremendament interessant”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor