Un estudi avaluarà l’eficàcia de la hidroxicloroquina per a la prevenció i tractament de la covid-19 en embarassades

  • La investigació està coordinada per ISGlobal i l'Hospital Clinic i compta amb hospitals de Barcelona i Madrid

VilaWeb

ACN

04.05.2020 - 12:01
Actualització: 04.05.2020 - 17:58

Un estudi avaluarà l’eficàcia de la hidroxicloroquina per a la prevenció i el tractament de la Covid-19 en dones embarassades. L’estudi COVID-Preg està coordinat per ISGlobal i l’Hospital Clínic i compta amb la col·laboració d’hospitals de Barcelona i Madrid. L’anàlisi es farà sobre una mostra de set-centes embarassades, a la meitat de les quals es donarà hidroxicloroquina durant catorze dies, mentre que l’altra meitat rebrà un placebo. En completar el tractament es farà un nou test per descartar la infecció i el seguiment continuarà de manera rutinària fins al moment del part, quan es prendrà una mostra del nounat per descartar la transmissió materna de la infecció.

La hidroxicloroquina és un medicament que té setanta anys d’història i que fins ara s’havia fet servir per tractar la malària, l’artritis reumatoide o el lupus. D’ençà que el doctor Didier Raoult, de Marsella, va presentar un primer estudi sobre l’eficiència d’aquest tractament contra el coronavirus perquè disminueix la càrrega viral a l’inici de la malaltia, aquest medicament és en molts protocols mèdics a deferents països. Concretament a Itàlia, des de l’abril, l’Agenzia Italiana del Farmaco va autoritzar que els metges de família el puguin receptar com a tractament del coronavirus. També és el medicament amb què treballa el doctor Oriol Mitjà en l’assaig clínic que aviat donarà a conèixer.

El COVIDPreg vol determinar quin és l’efecte en la progressió del nou coronavirus en embarassades infectades i per això comptarà amb més de set-centes participants. La directora de la Iniciativa de Salut Infantil, Materna i Reproductiva d’ISGlobal i coordinadora de l’estudi, Clara Menéndez, ha indicat que es tracta de l’únic assaig clínic al món en dones embarassades i que l’objectiu és ‘generar evidència valuosa sobre si la hidroxicloroquina és un tractament eficaç i segur per reduir la transmissió del SARS-CoV-2 i la gravetat de la malaltia en aquest grup vulnerable de la població’. Ha afegit que pot ajudar a millorar el seguiment rutinari de les dones embarassades exposades a la infecció i a reduir el risc tant en l’actual pandèmia com en futures.

Fins al moment, els centres que integren el consorci de la recerca són l’Hospital Clínic, Sant Joan de Déu, el de Santa Creu i Sant Pau, a Barcelona; i l’Hospital HM Puerta del Surt i l’Universitari de Torrejón, a Madrid. El projecte compta amb un pressupost de 530.100 euros i ha estat finançat per l’Institut de Salut Carlos III.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor