Un estudi avalua amb enregistradores de so i fotoparament l’impacte dels visitants a quatre espais naturals

  • El projecte abasta àrees protegides dels Ports, el Montseny, l'Alta Garrotxa i la reserva de caça de Boumort

VilaWeb

ACN

27.08.2024 - 10:08
Actualització: 27.08.2024 - 12:53

Un nou estudi mesurarà l’impacte dels visitants als quatre espais naturals de Catalunya utilitzant càmeres de fotoparament i gravadors de sor per analitzar l’afectació sobre mamífers i aus. L’objectiu és impulsar un nou model de turisme forestal que compatibilitzi la conservació de la biodiversitat. L’estudi comprovarà els efectes de l’afluència de públic al parc natural dels Ports, el parc natural del Montseny, l’espai natural protegit de l’Alta Garrotxa i la reserva nacional de caça de Boumort. L’estudi, coordinat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, va començar el mes d’abril, s’allargarà dos anys i ara es troba en un moment clau perquè és quan hi ha més visitants, coincidint amb l’època de cria de moltes espècies.

El nou estudi coordinat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), en col·laboració amb la Fundació Emys, la Fundació Trenca i SEO BirdLife, està avaluant els efectes de l’afluència de públic en quatre espais naturals protegits de Catalunya. A través de càmeres de fotoparament i gravadores de so, els investigadors pretenen determinar l’impacte de la presència humana sobre diverses espècies de fauna, com mamífers i aus, en hàbitats forestals. Segons informen en un comunicat, els espais naturals seleccionats per a aquest estudi per ser llocs que han experimentat, durant les darreres dècades, un augment significatiu de visitants que hi van amb la intenció de gaudir de l’entorn i fer activitats recreatives a l’aire lliure. Tanmateix, el projecte remarca que estudis fers en espais naturals protegits suggereixen que la compatibilitat de l’ús públic i la conservació dels valors naturals requereix una gestió específica.

Així, els investigadors apunten que la presència humana constant i intensa als espais naturals pot interferir en el comportament d’algunes espècies, limitant-ne l’espai vital disponible i alterant-ne la reproducció. Aquest impacte es dona especialment a la primavera i l’estiu, moment en què coincideixen l’època de cria i el pic de visitants a la majoria dels espais. A més, el pas constant de persones en aquests espais té altres efectes com l’erosió del sòl i els danys a la vegetació. Entre les causes que s’atribueixen a aquest augment d’afluència s’inclouen l’increment de població, la demanda creixent de contacte amb la natura, la popularització del cotxe privat com a mitjà de transport o la democratització de la informació, que permet a un gran nombre d’usuaris conèixer espais naturals mitjançant internet i xarxes socials.

Conservació dels espais

El contacte amb la natura i les activitats exteriors són essencials per a una bona salut física i mental. Per aquest motiu, l’estudi busca compatibilitzar les activitats recreatives a l’aire lliure amb la conservació dels valors ecològics d’aquests espais. Així, el projecte proposarà mesures per recuperar i millorar els ecosistemes forestals, protegint zones especialment sensibles per a la fauna i la flora, informant els usuaris sobre pràctiques respectuoses i construint espais més resilients davant del canvi climàtic i els incendis forestals.

Aquesta actuació s’emmarca en el projecte Flow4Bio, Boscos Fluids per a la Biodiversitat i les Persones, que promou el turisme forestal sostenible a zones rurals, combinant desenvolupament econòmic amb conservació de la biodiversitat. La proposta persegueix com a objectiu millorar i unificar la gestió de boscs amb molta freqüentació humana i transferir coneixements entre territoris per fomentar destinacions turístiques de qualitat i resilients al canvi climàtic. FLOW4Bio compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor