Un estudi apunta que l’estrès del confinament va alterar la menstruació

  • Els canvis en l'estat emocional van influir "significativament" en trastorns de la regla

VilaWeb
ACN
26.08.2024 - 16:08
Actualització: 26.08.2024 - 17:36

L’estrès generat pel confinament durant la pandèmia de la covid-19 va alterar la menstruació de les dones. Així ho constaten els resultats de l’estudi “Efectes del confinament pel SARS-Covid-19 sobre el patró menstrual”, avançats per El Periódico. La investigació, consultada per l’ACN, conclou que els canvis en l’estat emocional derivats de l’estrès generat pel tancament a casa van influir “significativament” en els trastorns menstruals durant el confinament. Per contra, no hi van influir la durada i intensitat de l’aïllament ni l’exposició a la malaltia.

L’estudi el lideren dos ginecòlegs de l’Hospital de Sant Pau i es basa en gairebé 5.000 respostes vàlides de dones entre 15 anys i 55, d’un total de 6.449 rebudes. La informació es va obtenir per mitjà d’una enquesta per whatsapp feta entre el 14 de març i el 2 de maig del 2020 a dones amb la menstruació i se’n van excloure les dones que s’havien infectat de la covid-19. L’anàlisi dels canvis menstruals analitzats es limita, a més, a les respostes de dones que no utilitzaven contracepció hormonal.

Un cop analitzades les respostes, els metges van veure que les dones que vivien amb més estrès el confinament van ser les qui havien experimentat més canvis en el cicle, com ara l’absència o retard de la menstruació o sagnats abundants. En total, l’estudi va rebre 6.499 enquestes, i 4.989 van ser vàlides per l’anàlisi final. La qualitat de vida associada a la regla va empitjorar en el 19% de les dones, no va canviar en el 71,7% i va millorar en l’1,6%. Per al 50,1% de les dones, la qualitat de vida global va empitjorar durant el confinament; en el 41,3% va mantenir-se igual i el 8,7% va millorar.

Els resultats de l’enquesta mostren, segons conclou la investigació, que els canvis menstruals relacionats amb factors estressants del confinament i la pandèmia van ser “escassos però rellevants”. A més a més, es constata que existeix una relació “significativa” entre la intensitat de deteriorament psicològic i la incidència de canvis menstruals.

Influència del moment de la vaccinació

Un altre estudi, també recollit per El Periódico, mostra l’associació entre les fases del cicle menstrual en el moment de la vaccinació i els canvis en la durada del cicle. Segons aquest estudi, la vaccinació durant la fase lútia (fase entre l’ovulació i la següent menstruació) tindria un efecte protector sobre el vaccí de la covid-19, en comparació amb el vaccí durant la fase fol·licular (la preovulatoria, que es comprèn entre el primer dia de menstruació i l’ovulació). Per això, els autors suggereixen que es consideri la fase del cicle menstrual per al disseny de futures polítiques de vaccinació i recomanen fer-ho en la fase lútia.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor