Un estrany mineral pot obligar a revisar la història de Mart

  • Científics han trobat evidències de tridimita en les dades enviades pel rover Curiosity des de Mart, un tipus de mineral associat amb les explosions volcàniques aquí en la Terra.

VilaWeb

Redacció

14.06.2016 - 17:39
Actualització: 15.06.2016 - 02:10

MADRID, 14 (EUROPA PRESS)

Científics han trobat evidències de tridimita en les dades enviades pel rover Curiosity des de Mart, un tipus de mineral associat amb les explosions volcàniques aquí en la Terra.

En el seu article publicat a ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’, l’equip dirigit per Richard V. Morris, del Centre Johnson de la NASA, descriu com el rover va trobar la mostra, el procediment d’anàlisis, i per què podria conduir a repensar la història primerenca del planeta vermell.

Fins avui, els científics planetaris creuen que la història geològica de Mart ha estat molt tranquil·la comparada amb el nostre propi planeta, i s’atribueix que Mart no té plaques tectòniques canviants que condueixen a grans terratrèmols i volcans explosius.

Les evidències de volcans fins avui en el planeta vermell es presenten com un constant flux com el que va portar a la creació de les illes de Hawaii, formades per la fusió plomalls calents del mantell just sota de la superfície. Però ara, la troballa d’un mineral podria significar que els científics hagin de replantejar-se la història antiga de Mart.

El rover Curiosity ha estat rodant en el cràter Gale des del 2014, i l’any passat va començar a excavar i estudiar mostres d’una zona coneguda com a Marias Pass. L’equip d’investigació va observar una composició en les roques que semblava suggerir sílice, pel que van sotmetre una mostra a anàlisis de raigs X. Ha resultat tenir un nivell molt alt de tridimita, el que ha estat sorprenent i estimulant perquè entrava en conflicte bruscament amb la història que hi havia sobre el planeta. Sembla probable que el mineral fos creat en un altre lloc del planeta i traslladat fins a la conca del cràter, possiblement per l’aigua. Podria haver estat material expulsat o format per volcans explosius, però com es van formar en absència de tectònica de plaques?

Els resultats obtinguts per l’equip i les seves teories probables són possiblement només el primer pas del que serà la reavaluació de molts projectes de revisió de la història de Mart, o de buscar maneres que la tridimita podria haver estat creada sense l’intens calor d’una violenta erupció volcànica.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor