07.05.2016 - 22:00
|
Actualització: 09.05.2016 - 07:43
Situat a només vuit-cents quilòmetres del pol Nord, Longyearbyen és el principal nucli urbà de l’arxipèlag de Svalbard, a Noruega. També és, per això mateix, la capital territorial més septentrional del planeta.
Amb temperatures sota zero durant molts mesos i llargues temporades sense sol, aquest poble nascut al principi del segle XX per explotar el carbó del subsòl és habitat actualment per dues mil persones, envoltades de mar, muntanyes, neu… i óssos polars. Per aquest motiu a Longyearbyen hi ha més motos de neu que no pas habitants, que si es volen allunyar del poble són obligats a dur una arma al damunt.
Tot això s’explica en aquest preciós reportatge en vídeo, publicat al canal Veritasium i filmat amb l’ajuda d’un dron:
Entre més coses, hi podem descobrir que al municipi només hi ha una quinzena de quilòmetres de carrers asfaltats…, cosa que no impedeix que hi hagi un concessionari de vehicles de Toyota.
Des del tancament de les mines de carbó, explotades per miners noruecs, russos i nord-americans, les illes Svalvard viuen sobretot del creixent turisme (que pot augmentar amb el canvi climàtic) i l’educació (hi ha un important centre universitari). I també hi és cada vegada més important la recerca, concretada sobretot amb la Svalbard Global Seed Vault, un banc de llavors mundial construït dins una de les muntanyes que envolten Longyearbyen.