Un equip del Govern aragonès esperarà en el Monestir de Sixena les 44 obres que Catalunya ha de retornar

  • El termini per a la devolució d'aquests béns d'art religiós finalitza aquest dilluns

VilaWeb
Redacció
30.07.2017 - 11:50

El termini per a la devolució d’aquests béns d’art religiós finalitza aquest dilluns

HUESCA, 30 (EUROPA PRESS)

Un equip del Govern d’Aragó estarà aquest dilluns en el Monestir de Sixena per recollir les 44 peces d’art religiós, que es troben al Museu de Lleida, i que ha la Generalitat ha de retornar abans d’aquest 31 de juliol.

El grup, liderat pel director general de Cultura i Patrimoni, Nacho Escuín, arribarà al matí al monestir, on romandrà fins a les 22.00 hores per esperar la tornada del patrimoni, com consta en les successives decisions judicials que han anat donant la raó a les demandes aragoneses.

Aquest dilluns, 31 de juliol, expira el termini concedit per la jutgessa del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 d’Osca per a la devolució d’aquests béns, en poder de la Generalitat, i que haurien d’haver estat a Sixena ja fa un any.

El passat estiu, la Generalitat ja va incomplir els terminis per retornar els béns de Sixena, dels quals solament va enviar-ne 51 que es trobaven en el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

Falten, per tant, 46 peces: dos que Catalunya diu que ha extraviat i les 44 que estan al Museu de Lleida, la majoria sense exposar, i que han de tornar a Aragó.

EXPOSICIÓ

A les millores i compra de mobiliari que s’han dut a terme al Real Monestir de Santa María de Sixena s’uneix ara l’operatiu que el Govern d’Aragó ha organitzat per rebre les peces, valorar el seu estat i dipositar-les als llocs ja preparats a aquest efecte.

Per a l’exhibició de les obres d’art, el Departament d’Educació, Cultura i Esport de l’Executiu aragonès ha invertit més de 400.000 euros, que s’han destinat a la rehabilitació i condicionament dels antics dormitoris i la sala capitular del monestir, que es troben en perfectes condicions.

En concret, s’han instal·lat sis mòduls parabanes per exhibir els béns en forma de bastidor de fusta, a més de la il·luminació necessària per al seu millor lluïment.

En l’actualitat, es pot visitar l’exposició dels 51 béns que Catalunya va retornar al juliol de 2016, quan hauria d’haver retornat la totalitat dels 97 béns.

SENTENCIA

El Jutjat de Primera Instància número 1 d’Osca, en sentència de data 8 d’abril de 2015, va declarar nul·les les compravendes dels béns de Sixena realitzades per la Generalitat i el Museu d’Art de Catalunya (MNAC) entre 1982 i 1994 i reconeixia a l’Ordre Sanjuanista del Real Monestir de Sixena com l’única propietària d’aquests contractes.

La possessió material d’aquests béns ha de ser reintegrada als seus propietaris i els béns traslladats al Monestir de Sixena, situat en el terme municipal de Vilanova de Sixena (Osca), segons la sentència.

La magistrada considerava acreditat que tant la Comunitat autònoma d’Aragó com l’Ajuntament de Vilanova de Sixena estan “legítima i legalment autoritzats” per reclamar els béns ja que que els correspon la protecció i gestió del patrimoni cultural i històric aragonès.

“Atès que ostenten competències administratives culturals sobre el monument, tenen plena legitimació per sol·licitar la nul·litat dels contractes celebrats entre la Generalitat de Catalunya i la Comunitat Religiosa que va alienar els béns del Monestir de Vilanova de Sixena”, es pot llegir a la sentència.

Els béns objecte d’aquests contractes de compravenda es trobaven al Monestir de Vilanova de Sixena al moment de la declaració com a Monument Nacional el 1923 i, per això, eren part integrant del mateix.

Les alienacions “en cap cas haurien d’haver-se produït, doncs la legislació protectora vigent no permetia el desmembramient i consegüent destrucció de Béns d’Interès Cultural”.

La magistrada estima que “emmalalteixen d’un vici de nul·litat absoluta o radical, de ple Dret”.

No es van notificar prèviament aquestes alienacions ni a l’Administració de l’Estat, ni a la Diputació General d’Aragó, argumenta la sentència.

El 26 de juliol de 2016 van arribar a Sixena 51 de les 53 peces adquirides el 1982 i 1994 i que es trobaven en el MNAC, complint així una part de la sentència.

Ara s’esgota el termini per a la devolució de les altres 44 obres que van ser comprades per el Museu de Lleida.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor