09.07.2018 - 12:32
Un equip d’investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona, dirigit per Fàtima Bosch, han demostrat, en ratolins, que poden curar la diabetis i l’obesitat, les dues malalties que més s’estan expandint al món. Segons que ha avançat TV3 es tracta d’una teràpia gènica que introdueix a l’organisme un virus modificat genèticament que du el gen FGF21. Es tracta d’una proteïna segregada de manera natural per diversos òrgans que regula el funcionament correcte a nivell energètic Ja havia demostrat la seva eficàcia en humans, però administrada de forma convencional té una vida mitjana molt curta.
La recerca aquesta teràpia gènica s’ha publicat aquest dilluns a la revista ‘EMBO Molecular Medicine‘. Els autors han aconseguit que, amb una sola injecció per introduir el gen, els ratolins produeixin de forma continuada el FGF21. Amb aquesta proteïna, els ratolins redueixen el seu pes. També disminueix la resistència a la insulina, que provoca el desenvolupament de la diabetis de tipus 2. Durant l’any i mig en què s’ha fet seguiment dels animals, els ratolins han disminuït de pes i han reduït l’acumulació de greix i la inflamació en el teixit adipós, és a dir, el greix corporal.
‘Això dóna una flexibilitat molt gran a la teràpia, ja que permet seleccionar cada vegada el teixit mes apropiat i en cas que alguna complicació impedeixi manipular algun dels teixits, es pot aplicar a qualsevol dels altres. Quan algun teixit produeixi la proteïna FGF21 i la secreti a la circulació sanguínia, aquesta la distribueix per tot el cos’, explica Fàtima Bosch
Pder una altra banda el tractament s’ha aplicat a ratolins que tenien obesitat o bé induïda genèticament o bé per una dieta inadequada. Però aplicada en individus sans provoca un envelliment més saludable i protegeix del sobrepès i de la resistència a la insulina associades a l’edat.
Aquest assaig reeixit en ratolins és un primer pas per tractar aquestes malalties en humans, com afirma Verónica Jiménez, investigadora de la UAB i primera signant de l’article: ‘És el primer cop que s’aconsegueix contrarestar l’obesitat i la resistència a la insulina a llarg termini mitjançant l’administració d’una sola sessió de teràpia gènica en el model animal que més s’assembla a l’obesitat i la diabetis tipus 2 dels humans’.
Fàtima Bosch assenyala que el següent pas serà provar aquesta teràpia en animals més grans per a després, començar els assajos clínics amb pacients.