Un equip de la UPC dirigeix la construcció d’un escenari de canya natural del Primavera Sound

  • Un equip de professors de la Universitat Politècnica de Catalunya (UOC) ha coordinat i dirigit el disseny i construcció d'una estructura de carpes, feta amb arcs de canya natural, que serà un escenari per al festival Primavera Sound, entre aquest dijous i el diumenge al Parc del Fòrum de Barcelona.

VilaWeb
Redacció
30.05.2017 - 17:49

BARCELONA, 30 (EUROPA PRESS)

Un equip de professors de la Universitat Politècnica de Catalunya (UOC) ha coordinat i dirigit el disseny i construcció d’una estructura de carpes, feta amb arcs de canya natural, que serà un escenari per al festival Primavera Sound, entre aquest dijous i el diumenge al Parc del Fòrum de Barcelona.

En un comunicat aquest dimarts, la universitat ha explicat que el conjunt estructural consta d’una carpa principal de 14 metres d’altura i dos laterals, de 8 metres cadascuna, i ha estat dissenyat i construït per l’arquitecte Jonathan Cory-Wright –del grup Canya Viva–, per encàrrec del festival, i amb la col·laboració d’un grup d’alumnes de màster.

La construcció consisteix en una estructura principal d’arcs construïts amb més de 12.000 canyes, que han estat lligades amb 4 quilòmetres de cordes i fixades al voltant d’uns mastelers de fusta, directament al paviment, al costat d’una estructura secundària a força d’anells de rigidesa; també s’han utilitzat 3 quilòmetres de cordills i 450 metres quadrats de teixits.

Es tracta d’una tecnologia arquitectònica ‘low tech’, sobre la qual la UPC ha remarcat l’encert mediambiental que suposa utilitzar la canya com a material de construcció, perquè és una planta invasiva que cal controlar, i que és preferible fer-ho amb la tala controlada i aprofitant el material, en lloc d’amb productes químics que alteren els ecosistemes.

Han coordinat el projecte professors de l’Escola Politècnica Superior d’Edificació de Barcelona (Epseb) i l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (Etsab), i ha participat un grup d’estudiants de màster de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (Estav) –del grup Investigació Canyera–.

EN LLUNA MINVANT

Abans de la construcció, l’estructura s’ha modelat amb eines de càlcul i s’han coordinat els treballs de recollida de canyes al Campus del Baix Llobregat de la UPC, a Castelldefels (Barcelona), entre gener i febrer i coincidint amb les llunes minvants.

L’equip també ha dirigit els treballs de construcció del prototip en escala real i l’assaig de tot el sistema, per validar el model de càlcul que partia d’investigacions del Laboratori de Materials de l’Epseb.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor