30.05.2017 - 17:49
BARCELONA, 30 (EUROPA PRESS)
Un equip de professors de la Universitat Politècnica de Catalunya (UOC) ha coordinat i dirigit el disseny i construcció d’una estructura de carpes, feta amb arcs de canya natural, que serà un escenari per al festival Primavera Sound, entre aquest dijous i el diumenge al Parc del Fòrum de Barcelona.
En un comunicat aquest dimarts, la universitat ha explicat que el conjunt estructural consta d’una carpa principal de 14 metres d’altura i dos laterals, de 8 metres cadascuna, i ha estat dissenyat i construït per l’arquitecte Jonathan Cory-Wright –del grup Canya Viva–, per encàrrec del festival, i amb la col·laboració d’un grup d’alumnes de màster.
La construcció consisteix en una estructura principal d’arcs construïts amb més de 12.000 canyes, que han estat lligades amb 4 quilòmetres de cordes i fixades al voltant d’uns mastelers de fusta, directament al paviment, al costat d’una estructura secundària a força d’anells de rigidesa; també s’han utilitzat 3 quilòmetres de cordills i 450 metres quadrats de teixits.
Es tracta d’una tecnologia arquitectònica ‘low tech’, sobre la qual la UPC ha remarcat l’encert mediambiental que suposa utilitzar la canya com a material de construcció, perquè és una planta invasiva que cal controlar, i que és preferible fer-ho amb la tala controlada i aprofitant el material, en lloc d’amb productes químics que alteren els ecosistemes.
Han coordinat el projecte professors de l’Escola Politècnica Superior d’Edificació de Barcelona (Epseb) i l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (Etsab), i ha participat un grup d’estudiants de màster de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (Estav) –del grup Investigació Canyera–.
EN LLUNA MINVANT
Abans de la construcció, l’estructura s’ha modelat amb eines de càlcul i s’han coordinat els treballs de recollida de canyes al Campus del Baix Llobregat de la UPC, a Castelldefels (Barcelona), entre gener i febrer i coincidint amb les llunes minvants.
L’equip també ha dirigit els treballs de construcció del prototip en escala real i l’assaig de tot el sistema, per validar el model de càlcul que partia d’investigacions del Laboratori de Materials de l’Epseb.