Un epidemiòleg alerta que els casos greus de Covid-19 són el doble que no preveien

  • Benito Almirante, cap de malalties infeccioses de la Vall d'Hebron, avisa que els efectes del confinament no es notaran fins al cap de tres o quatre setmanes

VilaWeb

Redacció

21.03.2020 - 12:33
Actualització: 21.03.2020 - 13:10

Benito Almirante, epidemiòleg i cap de malalties infeccioses de l’Hospital de la Vall d’Hebron, ha avisat avui en dues entrevistes, a RAC1 i Catalunya Ràdio, que encara som en la fase ‘de pujada’ de la corba de casos de Covid-19 al Principat de Catalunya. Ha afirmat que on han fallat els pronòstics no és en el grau de gravetat en què podia derivar la malaltia, sinó en el volum de persones en qui es podria agreujar més que no pas en una grip normal. Els primers càlculs eren d’un 20% dels contagiats i ara són del 40%.

Ha aclarit que el confinament té efectes ‘al cap de dues o tres setmanes’, i no pas immediatament, i que els resultats dependran de la durada de la quarantena i de la manera com el compleixi la població. És per això que ha afirmat que cal allargar-lo perquè ‘protegeix la societat’ i que la Setmana Santa serà molt complicada: quan arribi ‘no haurem d’estar confinats, haurem d’estar “megaconfinats”‘.

També ha suggerit que potser aquest moment de confinament absolut o gairebé absolut s’ha de fer perdurar fins que no es trobi una cura farmacològica per a la Covid-19. ‘El període d’incubació oscil·la entre cinc i set dies. Quan comença el confinament, hi ha un gruix de gent que ja té el virus i el pot anar transmetent. Ara mateix potser hi ha milers que tenen el virus i que el poden transmetre a l’entorn familiar.’ Ha explicat que ara comencen a detectar casos en gent que ha complert del tot amb les restriccions. ‘Segur que n’hi ha més de vint mil [el doble que no indiquen les xifres oficials] perquè no es fan tots els tests.’

Almirante ha descartat que, malgrat que la tendència sembli calcada, els centenars de morts diaris a Itàlia s’hagin de produir també a l’estat espanyol. ‘Els sistemes sanitaris no són idèntics’ i ‘la malaltia no es comporta igual a tot arreu’. A Corea del Sud, per exemple, segons que ha explicat, va impactar sobretot en comunitats religioses de gent jove, i que per això la taxa de mortalitat és molt menys baixa que a la resta del món. En aquest sentit, ha assegurat que aquí no arribarem a les xifres de Madrid, perquè allà ha afectat sobretot a residències de gent gran, i s’ha mostrat escèptic amb la possibilitat que la raó per la qual a Alemanya hi hagi més casos i menys morts que no pas a l’estat espanyol sigui la robustesa del sistema sanitari. Segurament, diu, es deu al fet que hi han pogut fer molts més tests.

La mitjana d’ingrés per un cas de coronavirus 2019 depèn molt del quadre mèdic de cadascú, segons que ha explicat. Els pacients que no el pateixen excessivament i que, per tant, no han d’anar a l’UCI solen rebre l’alta al cap d’entre cinc i set dies. Si no són casos vulnerables, els envien a casa. Si ho són, haurien de passar a unitats mèdiques de rang inferior, però l’epidemiòleg ha afirmat que ‘segurament el dilluns seran activats els hotels per a aquesta mena de casos’. Si l’afectat ha de passar per cures intensives, l’estada a l’hospital pot perllongar-se entre tres setmanes i quatre.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor