Un eclipsi de Lluna, un altre de Sol, els Perseids i diverses conjuncions planetàries, fenòmens astronòmics d’agost

  • Un eclipsi de Lluna, un altre de Sol, la pluja de Perseids i diverses conjuncions planetàries seran els fenòmens astronòmics que es podran contemplar durant tot aquest mes d'agost, divesos d'ells a simple vista fora de nuclis urbans.

VilaWeb
Redacció
07.08.2017 - 16:53

MADRID, 7 (EUROPA PRESS)

Un eclipsi de Lluna, un altre de Sol, la pluja de Perseids i diverses conjuncions planetàries seran els fenòmens astronòmics que es podran contemplar durant tot aquest mes d’agost, divesos d’ells a simple vista fora de nuclis urbans.

Segons explica el portal meteorològic eltiempo.es, agost és també bon moment per observar els planetes del Sistema Solar, principalment Júpiter i amb algun telescopi es podran apreciar satèl·lits d’aquest planeta com Ganímedes, Io, Europa i Cal·listo.

Els quatre satèl·lits ja que van ser observats per primera vegada per Galileu i li van permetre comprendre que tots els planetes giren al voltant del Sol.

A més, amb un telescopi o prismàtics astronòmics podran distingir-se diversos detalls de la superfície e la Lluna i observar els objectes Messier: un conjunt de cúmuls globulars (agrupacions d’estels), nebuloses i galàxies que poden veure’s amb un telescopi mitjà.

Eltiempo.es recomana mirar al cel durant una mitja hora i observar els estels en zones apartades de nuclis urbans, allunyats de la contaminació lumínica.

Així, el dimarts 8 d’agost recomana veure la lluna plena, la ‘lluna de l’Esturió’, com s’anomena la lluna plena d’agost perquè és el moment en el qual para era més fàcil pescar esturions a les tribus nord-americanes. Les setmanes següents la Lluna anirà sortint cada vegada més tard i fins i tot serà visible a primeres hores del matí.

El mateix 8 d’agost també hi haurà un eclipsi parcial de Lluna però no serà visible en bona part de la Península ni a Canàries. De fet, únicament es podrà apreciar durant uns minuts breus en la costa mediterrània i Illes Balears, coincidint amb la sortida del satèl·lit per l’horitzó. Només cobrirà el 25 per cent de la seva superfície, per la qual cosa és poc probable que es distingeixi la diferència.

El dia 10, si el cel està prou fosc es podrà veure la conjunció entre la Lluna i Neptú però serà necessari un telescopi d’almenys 4″ de diàmetre.

El fenomen començarà cap a les 23.00 hores quan tots dos estaran uns 7º per sobre de l’horitzó, caldrà esperar fins a les 4:00h per poder veure-ho al seu moment de millor visibilitat.

Del 12 al 13 d’agost, les Llàgrimes de Sant Llorenç o pluja de Perseids, segons el tiempo.es no seran tan espectaculars com l’any passat, quan va haver-hi una pluja “anormalment activa”.

Dies més tard, el 15 d’agost la lluna estarà en fase de quart minvant, apareixerà per l’horitzó cap a la 1.15 hores i desapareixerà poc després del clarejar, cap a les 07:05 del matí. Serà un bon moment per observar el firmament a hores més primerenques, de manera que la lluentor del satèl·lit no enfosqueixi els objectes més tènues.

El 19 d’agost, la conjunció entre Venus i la Lluna començarà a les 4.35 hores i aconseguirà el seu punt més alt en el cel poc abans de l’arribada del clarejar, cap a les 07:05 del matí.

El 21 d’agost es produirà un eclipsi total de Sol a Espanya solament serà visible en certs llocs de la Península Ibèrica, en forma d’eclipsi parcial de Sol, coincident amb el moment de l’ocàs.

Finalment, eltiempo.es informa que en llocs com València i Balears el fenomen no serà visible. Vigo, per la seva banda, serà el lloc amb millor visibilitat en la Península. Des d’allí es podrà veure fins a un 12 per cent de l’enfosquiment del Sol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor