19.05.2024 - 11:16
|
Actualització: 19.05.2024 - 11:58
Un dels dos turistes que van sortir sans i estalvis de l’atac a l’Afganistan ja ha abandonat el país i el segon ha decidit de restar-hi per fer unes gestions personals, segons fonts del Ministeri d’Afers Estrangers espanyol.
Els diplomàtics espanyols enviats per l’executiu ja han arribat a Kabul. Són l’ambaixador a l’Afganistan –ara a Doha– i un diplomàtic enviat per l’ambaixada del Paquistan. Tots dos agiliten els tràmits administratius per repatriar els cossos dels tres catalans morts i estan en contacte amb l’hospital de la capital afganesa, on continua ingressada la dona ferida durant l’atac, que evoluciona favorablement, tot i que amb pronòstic reservat.
Segons el Ministeri d’Afers Estrangers espanyol, els diplomàtics es mantindran en contacte permanent amb el grup de turistes que va sofrir l’atac al mercat de Bamian fins que tots hagin abandonat el país i els cossos puguin ser repatriats.
Ahir es va saber que les víctimes mortals de l’atemptat a l’Afganistan del divendres són dues dones i un home catalans, a més d’un ciutadà afganès. Són Susana Vilar Bühler i la seva filla Elena Schröder Vilar, totes dues farmacèutiques. Eren propietàries de les farmàcies de l’estació de Sants de Barcelona i de la de les Arenes de Terrassa. El tercer ciutadà català mort és R.B.R., nascut a Girona.
Els quatre morts formaven part d’un grup més gran, en què un altre home va resultar ferit i dos més van sortir sans i estalvis. L’atemptat va ser en una zona històricament castigada pel règim talibà. No es descarta que els atacants fossin més d’un. Segons mitjans afganesos, hi ha quatre detinguts, pel cap baix.
La fiscalia de l’Audiència espanyola obre una investigació
La fiscalia de l’Audiència espanyola va obrir ahir diligències d’investigació pre-processal per l’atac. En una nota, va recordar que tenia atribuïdes les facultats d’investigar amb caràcter preliminar els fets que puguin ser constitutius de delicte i, com que hi ha indicis que pugui ser un acte de terrorisme, li correspon la competència d’investigar-ho.
El govern català també va mostrar ahir la consternació per les tres víctimes mortals de l’atac. Va traslladar públicament el condol a les famílies en un moment “dolorós i complex” i va demanar d’actuar amb discreció i respecte, evitant les especulacions. La consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, va assegurar a l’ACN que no els constava que hi hagués més catalans al grup que va sofrir l’atac, i que els turistes eren al país amb un viatge contractat a una agència.
Ara com ara no se sap quanta gent formava el grup i en quin moment es podran repatriar els cossos i els supervivents, tot i que el ministre d’Afers Estrangers espanyol, José Manuel Albares, va dir que podria ser avui mateix.
Una conversa amb els supervivents
Albares va mantenir ahir al matí una conversa per telèfon amb dues de les persones il·leses en l’atac a l’Afganistan. Tots dos li van confirmar que es troben bé, ja a Kabul, tot esperant de poder sortir del país.
Segons un testimoni, el grup era en un mercat de Bamian quan una persona va començar a disparar des d’un carreró. “El modus operandi fa pensar en un atemptat, però no vull especular. Tindrem informació aviat i tot s’aclarirà”, va dir el ministre a RAC1 i Catalunya Ràdio.
Una tragèdia que “podia passar”
Albares va recordar que el govern espanyol desaconsella de viatjar a qualsevol punt de l’Afganistan pel risc d’atemptat o segrest. “Era clar que això podia passar”, va advertir. Va afegir que no hi ha zones segures i que es preveia que podia passar.
“No té cap justificació, és una barbaritat disparar contra ciutadans i m’ha impactat enormement, però en qualsevol punt de l’Afganistan aquest risc existeix i, per això, desaconsellem d’anar-hi”, va dir. Alhora, va explicar que , segons la informació que en tenien, podia ser un atac indiscriminat: “A l’Afganistan, aquesta mena de situacions passen molt sovint, quan hi ha ciutadans occidentals.” Segons que sembla, els turistes van contractar el viatge en una agència, però Albares descartava que es poguessin demanar responsabilitats, perquè les recomanacions no són llei i “no hi ha sanció si no es compleixen”.
El ministre Albares ha assegurat que no reconeixeran el règim talibà per una violació reiterada dels drets humans, sobretot el de les dones, però que hi mantenen contacte.
Condol del món farmacèutic
La Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC) van emetre un comunicat de condol lamentant la mort de Susana Vilar Bühler i la seva filla Elena Schröder Vilar, sòcies actives de l’entitat que havien promogut mesures com ara la instal·lació de desfibril·ladors a les farmàcies.