Un documentari explica l’èxit de l’obra ‘Acorar’

  • ‘Acorats, el fenomen’ convida a reflexionar sobre les claus de l’èxit de l’obra de Toni Gomila

VilaWeb
Redacció
04.03.2016 - 02:00

D’ençà que es va estrenar l’any 2011 a Sant Llorenç des Cardassar, l’obra ‘Acorar‘ ha estat sempre en cartellera i no ha deixar de recórrer els teatres de tot el país. Quatre anys més tard, s’hi dedica un documentari que s’estrenarà avui a Palma. Es diu ‘Acorats, el fenomen‘ i convida l’espectador a fer un viatge per l’origen, les motivacions, les influències i les claus de l’èxit d’una obra destinada a esdevenir un clàssic.

Segons el diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans, el terme ‘acorar‘ significa ‘matar una bèstia, traspassar-li el cor’. Això ha fet durant tot aquest temps l’actor Toni Gomila: traspassar el cor dels espectadors. Però reacciona de la mateixa manera un espectador de Sineu que un de Barcelona? I una persona de vint anys i una de setanta? Tot això, ho vol analitzar el documentari, que és dirigit per Joan Martí. Ha estat finançat gràcies a un projecte de micromecenatge i s’estrenarà avui al vespre al teatre Mar i Terra de Palma.

A ‘Acorar’, Toni Gomila, autor i actor, proposa l’escenificació d’un dia de matances, que recrea amb detall. Dirigit per Rafel Duran, Gomila en té prou amb la interpretació i les paraules perquè l’espectador imagini una veritable jornada de matances. Però ‘Acorar’ no és tan sols la recreació d’una festa popular i ancestral. La matança del porc és el fil argumental, l’excusa perfecta per a reflexionar sobre la identitat del poble mallorquí i la seva relació amb el món.

‘Acorats, el fenomen’ vol entendre per què una obra que tracta d’un tema tan local ha esdevingut un èxit global que interessa a gent de tot arreu. Per a això es val de testimonis del públic, de l’entorn familiar de Toni Gomila i d’una trentena d’entrevistats, entre els quals hi ha directors teatrals, com ara Oriol Broggi, Joan Lluís Bozzo, Herman Bonnin i Rafel Duran, el periodista Javier Matesanz, l’escriptor Joan Pons i el lingüista Màrius Serra..

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor