Un documental retrata els set anys d’història dels Surfing Sirles a partir d’imatges d’arxiu

  • ‘Material Sirles: un septenni’ s’estrena avui al festival In-Edit

VilaWeb
ACN
31.10.2022 - 08:54

Material Sirles: un septenni’ retrata els set anys d’història dels Surfing Sirles, del 2006 al 2013, a partir d’imatges d’arxiu amb entrevistes, fragments de concert i moments més íntims, divertits i caòtics dels integrants del grup. “No volíem fer el típic biopic amb entrevistes al cap d’uns quants anys fent una mica el pena”, diu Martí Sales, en declaracions a l’ACN. Sales, integrant del grup, és un dels creadors del documental al costat de Roger Lapuente i Lulu Martorell, que n’és la directora. ‘Material Sirles: un septenni’ s’estrena avui a l’Aribau Multicines al festival In-Edit. Com es va anunciar arran de l’estrena, els Surfing Sirles tornaran a actuar en un únic concert el 30 de desembre a la Sala Apolo.

Fa tres o quatre anys, Sales va donar-li voltes a la idea que els Surfing Sirles tenien discos i videoclips publicats, però cap peça audiovisual potent que expliqués qui eren i els mostrés tal com eren. Va comentar-li a la Lulu Martorell i al Roger Lapuente i van decidir de tirar endavant el documental a partir de material d’arxiu. Tenien clar, però, que el documental retrataria només l’època del grup que van viure amb l’Uri Caballero, un dels integrants dels Surginf Sirles. Després de la seva mort l’any 2013, es van separar i només han fet algun concert puntual perquè la banda ja no existeix.

Sales assegura que no volien fer “el típic biopic amb entrevistes al cap d’uns quants anys fent una mica el pena”. Al cantant del grup, la part que més li agrada dels documentals és la dels arxius. “Volíem fer alguna cosa que tingués qualitat en si i no fos un mer registre, sinó que tingués un valor”.

A partir d’aquí van fer una crida per recopilar material que no tinguessin i es van tancar un parell de mesos amb Martorell i Lapuente a triar i remenar tot el que havien aconseguit. Van decidir que el documental partiria del material en si. És a dir, escollien per exemple una entrevista o el fragment d’un concert i després decidien en l’àmbit formal i estètic que “li anava bé al davant, al darrere o al damunt”. “Vam muntar el puzle d’aquesta manera”, diu.

Sales destaca que ha estat molt interessat triar i remenar materials que tenien per discos durs i racons de les cases i materials que els hi va fer arribar a la gent quan van fer una crida en concret per això. Explica, per exemple, que van descobrir que hi havia una gravació d’un concert que van oferir a Sidecar penjat a Youtube i que encaixava amb una altra gravació del mateix concert que tenien i van sincronitzar les dues càmeres i semblava que s’hagués realitzat expressament.

Després d’haver-se separat el 2013 per la mort d’Uri Caballero, la formació tornarà a pujar a l’escenari amb les seves cançons. El grup català de punk-rock de garatge ja va retrobar-se fa 4 anys. Segons que va afirmar el grup “l’espurna” que ha motivat aquest nou retorn als escenaris ha estat l’estrena del documental ‘Material Sirles’ que es projectarà a la tardor al festival In-Edit. El concert a l’Apolo comptarà amb Martí Sales, Xavi Garcia i Guille Caballero acompanyats per Mau Boada i Joan Colomo, que ja van participar en l’última retrobada del grup l’any 2018.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor