Un dia del llibre especial

  • Enguany s'hi escau el quatre-cents aniversari de la mort dels escriptors Miguel de Cervantes i William Shakespeare

VilaWeb

Redacció

23.04.2016 - 02:00
Actualització: 26.04.2016 - 12:17

El dia del llibre, tal com el coneixem avui, és de fet una tradició que no arriba als cent anys. El va suggerir el 1923 l’editor, escriptor i traductor valencià Vicent Clavel (1888-1967), aleshores establert a Barcelona, i el rei Alfonso XIII el va establir el 1926. Els primers anys, la Festa del Llibre es feia el 7 d’octubre, en ocasió de la suposada data de naixement de l’escriptor Miguel de Cervantes (1547-1616). Però poc després, el 1930, es va decidir de passar el Dia del Llibre al 23 d’abril, data que consta al document de defunció de l’autor del Quixot.

El 23 d’abril es va reforçar a Catalunya per la coincidència amb la diada de Sant Jordi, i internacionalment per ser la data més probable, també, de naixement i de mort del gran dramaturg i poeta anglès William Shakespeare (1564-1616). Cal advertir, amb tot, que per a atribuir el mateix dia de defunció a Cervantes i el famós escriptor de Stratford-upon-Avon, hi intervé la confusió dels calendaris julià i gregorià. Shakespeare, en efecte, es va morir el 23 d’abril del 1616 del calendari julià, que fou substituït pel gregorià en molts països a partir del 1582. Però Anglaterra va mantenir excepcionalment el calendari antic, amb deu dies de desfasament, fins el 1752. Per tant, Shakespeare va néixer el 3 de maig de 1616 segons la datació gregoriana.

Sigui com sigui, el Dia del Llibre adoptat mundialment el 1996 per la UNESCO se sustenta en la coincidència del dia de la mort de Cervantes i Shakespeare, a les quals també es poden afegir les del poeta romàntic anglès William Wordsworth (7 d’abril de 1770-23 d’abril de 1850) i dels escriptors catalans Josep Pla (8 de març de 1897-23 d’abril de 1981) i Maria Àngels Anglada (9 de març de 1930- 23 d’abril de 1999).

Quart centenari de la mort de Cervantes i Shakespeare

Acceptant que tant Cervantes com Shakespeare es van morir el 23 d’abril de 1616, avui doncs es commemora el quatre-cents aniversari de la seva defunció. Per això institucions culturals espanyoles i angleses, a més d’iniciatives particulars, recorden amb tota mena d’actes la vida i l’obra d’aquests dos escriptors capitals de la literatura universal.

Respecte a Cervantes, és curiosa la iniciativa del barceloní Diego Buendia, que el 2014 va començar a piular el ‘Quixot’ per Twitter. Després de disset mil piulades, aquest cap de setmana Buendía acaba la publicació de la famosa de novel·la de cavalleries en fragments de cent quaranta caràcters.

Quant a Shakespeare, una de les propostes més destacades i ambicioses ha estat la de portar la seva obra ‘Hamlet’ per tot el món. La companyia del prestigiós Globe Theatre de Londres va començar el 2014, en el 450 aniversari del seu naixement, la ronda Globe to Globe, que després de passar per pràcticament tots els països del món (inclosa Andorra) i d’actuar en una gran varietat d’espais i escenaris (parcs i amfiteatres a l’aire lliure, teatres nacionals, camps de refugiats…), torna avui a la capital anglesa.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor