Un dels pares d’internet demana solucions per conservar la informació digital

  • Un dels pares d'internet i vicepresident de Google, Vinton Cerf, ha demanat aquest dilluns solucions reguladores i tècniques per conservar la informació digital al llarg del temps, ja que molts arxius s'estan perdent i es perdran pels canvis de programari.

VilaWeb
Redacció
20.06.2016 - 15:20

BARCELONA, 20 (EUROPA PRESS)

Un dels pares d’internet i vicepresident de Google, Vinton Cerf, ha demanat aquest dilluns solucions reguladores i tècniques per conservar la informació digital al llarg del temps, ja que molts arxius s’estan perdent i es perdran pels canvis de programari.

En una conferència un dia abans de ser investit doctor honoris causa per La Salle a Barcelona, Cerf ha lamentat que ja no pot obrir presentacions que va elaborar el 1997 perquè les noves versions del mateix programa no reconeixen l’arxiu, i ha advertit: “No hi ha garanties que un arxiu o fotografia que facis ara pugui ser interpretat per la tecnologia d’aquí a 10 anys”.

Ha alertat que la informació digital “no és eterna”, com molta gent pensa, i en declaracions a Europa Press ha proposat combinar la creació d’un marc legal i solucions tècniques perquè sigui possible tenir accés a la informació digital a llarg termini.

Ha exemplificat que les empreses que ofereixen actualment guardar informació en el núvol no estan interconnectades ni “estan per la tasca” d’estar-ho, per la qual cosa la possibilitat de recuperació d’aquestes dades queda limitada.

A més, ha indicat que aconseguir que una dada pugui ser consultat anys després té un cost econòmic perquè ha de ser emmagatzemat durant tot aquest temps, i també influeixen els copyright i patents, entre d’altres factors, per la qual cosa no hi ha una solució única i fàcil.

Cerf ha reconegut que la tecnologia té encara limitacions i errors per resoldre, però també ha constatat que ha permès i seguirà permetent grans avenços, per al que ha vist imprescindible el compromís dels governs i les empreses amb la innovació, i ha parlat de tres camps amb un gran potencial: la intel·ligència artificial, la sanitat i la investigació química i biològica.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor