28.01.2021 - 09:44
|
Actualització: 28.01.2021 - 09:45
El 24,7% dels pacients que van patir un accident de patinet elèctric a l’àrea d’influència de l’Hospital del Mar van acabar al quiròfan. Així ho indica un estudi del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia del centre, en col·laboració amb l’Hospital Sant Joan de Déu, sobre accidents entre el maig del 2019 i maig del 2020. En aquest període es van registrar 397 ferits admesos a les urgències del centre, que van patir 422 lesions.
L’estudi destaca també que només un de cada cinc (19,1%) ferits portava casc. El 85% dels atesos a urgències havia patit una caiguda i en el 95% dels casos els ferits eren els conductors. En tres casos eren l’acompanyant i en 18 un vianant que havia estat atropellat. En relació amb les lesions patides, el 46,9% van ser fractures, el 40,5% contusions i la resta ferides i dislocacions. La major part de les ferides es van concentrar a les extremitats superiors.
D’altra banda, l’estudi apunta que l’estiu concentra el nombre més gran d’accidents. Només de juny a setembre del 2019 es van accidentar el 45% de les persones registrades. Els accidents es van concentrar a les hores de la tarda i el vespre, entre les 15.00 i les 23.00.
El perfil del ferit és el d’un jove d’uns 31 anys, tot i que el 12,6% eren menors i d’aquests, tres de cada quatre tenien menys de setze anys. El 60% eren homes i només un de cada quatre era turista.
Els autors de l’estudi han advertit de les conseqüències que està tenint per al sistema sanitari el creixement de l’ús d’aquests vehicles. El primer signant del treball i metge resident del Servei de Cirurgia Ortopèdica, Alexandre Coelho, ha destacat la importància d’incidir en les mesures de seguretat, com per exemple que l’ús del casc ha de ser obligatori i portar proteccions als genolls i colzes. Coelho destaca la importància de prohibir la seva circulació per les voreres, “ja que com a mínim el 5% dels ferits eren persones atropellades per patinets elèctrics”.