09.10.2017 - 20:11
El director subratlla que la situació política actual a Catalunya conté “reivindicacions històriques”
BARCELONA, 9 (EUROPA PRESS)
El català Pau Teixidor reivindica la necessitat de treballar en la memòria històrica en el curtmetratge ‘Cunetes’, que ha presentat el Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, i que treu a relluir la “ràbia i frustració” de famílies que tenen els seus estimats enterrats en cunetes en parador ignorat.
“És una realitat que hi ha molta gent enterrada en qualsevol lloc d’Espanya i es desconeix qui són i on estan”, ha afirmat aquest dilluns en declaracions als mitjans Teixidor, que ha dirigit també el curt ‘Llegenda’ (2011) i el film ‘Purgatori’ (2014), protagonitzat per Oona Chaplin.
Ha explicat que en veure pel·lícules sobre la Guerra Civil se sentia decebut perquè sovint acaben amb una sensació de reconciliació, que cal mirar endavant i no enrere: “En aquest curt volíem dir que mirarem cap a endavant quan hàgim mirat el que hi ha darrere”.
Ha relatat que quan ha trobat persones en contra de desenterrar les cunetes, els ha dit que no és qüestió de reobrir ferides, sinó desenterrar els cossos dels familiars, identificar-los i tornar-los a enterrar, amb el seu nom i la seva creu: ‘Cunetes’ aporta “un petit gra de sorra” a les reivindicacions de tantes persones i associacions a Catalunya i la resta d’Espanya.
Situat en la Guerra Civil Espanyola, el curt, de 18 minuts, relata la decisió que pren una família de camperols cansada de fer front a l’amenaça feixista, de repressió i afusellaments, i en la qual la violència reflecteix que les coses no estan bé.
El curt es basa en personatges i esdeveniments ficticis barrejats amb elements històrics, extrets de documentar-se i llibres, i que posa en relleu el paper fonamental de les dones en conflictes bèl·lics, amb una família amb molts membres dona que mostra també la pèrdua, perquè han sofert morts marits i fills en la guerra.
SITUACIÓ A CATALUNYA
En ser preguntat de moment polític que es viu a Catalunya, ha observat que ha estat casualitat que s’hagi estrenat en aquest moment, ja que ni al moment d’escriure-ho ni de rodar-ho es van imaginar que les coses estarien com en l’actualitat, encara que segueix vigent que “un poble s’avalua per la seva memòria, i la memòria és fonamental per reivindicar la seva identitat”.
“Part de les reivindicacions que possiblement es fan aquests dies no solament tenen a veure amb el conflicte que hi ha sobre la taula, sinó amb una sèrie de reivindicacions històriques que porten molt temps fent-se”, ha afegit.
Van rodar la cinta a Castellterçol (Barcelona), en una masia ambientada en l’època en la qual s’han fet rodatges com ‘Anacleto, Agent secret’ i ‘Terra Baixa’, i ha afegit que estan tancant festivals en els quals podrà veure’s, entre els quals hi haurà algun internacional.