Un contrast global: la llista dels 89 morts en atemptats arreu del món aquests quatre dies de juny

  • L'Afganistan, amb trenta morts en quatre dies, encapçala la llista dels estats més afectats

VilaWeb

Redacció

04.06.2017 - 17:39
Actualització: 04.06.2017 - 20:19

És lògic i normal que un atemptat a Londres cridi l’atenció i generi més interès a Europa que no pas un atemptat semblant en un país d’Àfrica o Àsia. La proximitat, el simple fet que la gent viatja constantment a Londres o el fet de formar part del mateix bloc geopolític fa que els titulars i el seguiment de la notícia prengui un valor diferent, més pròxim.

Això no hauria de fer oblidar, però, que els atemptats gihadistes són un fenomen polític global, de fet amb una incidència molt més gran a l’Àfrica o a Àsia de la que tenen a Europa.

Sense cap altra voluntat que la de situar els fets en el seu context, VilaWeb us ofereix un llistat dels atemptats que hi ha hagut aquests primers quatre dies de juny arreu del món.

El lloc on aquests quatre dies hi ha hagut més morts ha estat, com era previsible, l’Afganistan, un país encara en guerra. Hi va haver un primer atemptat amb un cotxe bomba a l’aeroport de Jalalabad, el dia un, que va causar un mort i cinc ferits i va ser reivindicat per l’anomenat Estat Islàmic. El dia 3 hi va haver el pitjor atemptat de tots quan un suïcida es va immolar en l’enterrament de diverses persones mortes en atemptats anteriors. Un dels morts que s’enterraven era un membre del parlament i en l’explosió van morir vint persones. Encara no l’ha reivindicat ningú. Finalment avui mateix sis policies han mort a Kandahar quan dos policies han obert foc sobre els seus propis companys. Els talibans n’han reivindicat l’autoria.

El segon estat amb més morts en atemptats ha estat, com també es podia preveure, l’Irac. El primer dia del mes una bomba a Hït, en la província d’Anbar, va matar dues persones en un atemptat reivindicat per l’anomenat Estat Islàmic, que també va reivindicar el mateix dia diversos atemptats a Diyala amb el resultat de 17 morts. L’endemà una bomba va explotar a Bagdad, causant la mort d’un soldat de l’exèrcit iraquià. I dissabte un altre soldat va ser mort en un tiroteig a Abu Saida (Diyala).

El Camerún és el tercer estat on hi ha hagut més morts en aquests quatre dies. Quinze persones van morir en Kolofata en un atemptat contra un campament de refugiats que fugen de la violència de Boko Haram. Tot i que no ha estat reivindicat totes les fonts apunten a aquest grup com el causant de l’acció.

El Regne Unit ve a continuació, amb els set morts en l’atemptat del Pont de Londres.

En cinquena posició pel que fa al nombre de morts hi ha el Níger on sis militars van ser morts per al Qaeda del Magreb en un tiroteig a Tillaberi, el primer dia de mes.

A Burkina Faso cinc persones van morir, tres d’elles membres de la mateixa família en un tiroteig divendres en la regió de Soum. L’atemptat va ser reivindicat per Ansar ul Islam.

A la Índia dos soldats van morir dissabte en una emboscada a la província de Qazigund, al Kaixmir, contra un comboi de l’exèrcit. L’atemptat ha estat reivindicat per Hizb-ul-Mujahideen.

El mateix dissabte dos soldats van morir a Algèria en una explosió a la província de Tébassa, que no ha estat encara reivindicada.

El primer de juny un cotxe bomba també va fer explosió a l’Aràbia Saudita, a al Qatif, just abans d’una de les pregàries del dia. La policia afirma que l’atemptat, que va matar dues persones, és obra de l’organització xiïta Hezbollah Al-Hejaz.

Finalment un pastor de nom Khelifa Soltani va ser trobat mort a Tunis dissabte, després d’haver estat denunciat el seu segrest a Kasserine, per l’anomenat Estat Islàmic.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor