Un codi vetllarà per la presència normalitzada i no estereotipada del col·lectiu LGTBI en mitjans

  • El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), en col·laboració amb la Conselleria de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat i el Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha elaborat un codi de recomanacions que vetllarà per una presència "normalitzada i no estereotipada" de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgènere i intersexuals (LGTBI) als mitjans audiovisuals.

VilaWeb
Redacció
20.07.2017 - 12:39

BARCELONA, 20 (EUROPA PRESS)

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), en col·laboració amb la Conselleria de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat i el Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha elaborat un codi de recomanacions que vetllarà per una presència “normalitzada i no estereotipada” de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgènere i intersexuals (LGTBI) als mitjans audiovisuals.

El document ‘Recomanacions sobre el tractament de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgènere i intersexuals en els mitjans audiovisuals’ formula 19 recomanacions que fan referència al llenguatge, els recursos visuals, la informació, la ficció, l’entreteniment i la publicitat, i dóna resposta a la llei per eradicar la LGTBIfòbia.

El president del CAC, Roger Loppacher, ha assegurat aquest dijous en roda de premsa que aquesta sèrie de recomanacions pretén ser “molt útil” per a una presència normalitzada i no estereotipada del col·lectiu i avançar cap a una societat més lliure i respectuosa, i ha considerat que seria bo que aquesta sèrie de recomanacions es fessin extensives a les xarxes socials.

El document recull un glossari que intenta aclarir els conceptes principals relacionats amb la construcció social del gènere, una sèrie d’expressions a evitar al costat de les expressions inclusives corresponents i un apartat de recursos amb entitats i associacions de persones LGTBI.

Entre les recomanacions que apunta el document sobre el llenguatge està l’ús d’un sense expressions discriminatòries ni ridiculitzadores, no tractar la transidentitat i la intersexualitat com a patologies, donar visibilitat a les persones LGTBI infrarepresentades com els ancians, les dones i els immigrants, i l’ús d’un llenguatge precís i un to neutre per evitar dobles lectures.

En els recursos visuals i la informació, el document del CAC advoca per impulsar una representació gràfica i audiovisual plural i no estereotipada, fomentar una visió realista de les persones LGTBI, evitar l’espectacularització i banalització, informar sobre les agressions i els recursos a la disposició dels agredits i l’ús de fonts institucionals i experts.

Les recomanacions sobre ficció i entreteniment aposten per una presència normalitzada en sèries, programes i anuncis, fugir d’imatges estereotipades, mostrar la diversitat de famílies existent en la societat, trobar un equilibri entre l’humor i el respecte al col·lectiu LGTBI, i potenciar la reflexió quan es presenten personatges intolerants.

CATALUNYA DIVERSA

La directora general d’Igualtat de la Generalitat, Mireia Mata, ha remarcat que Catalunya valora la diversitat, i ha ressaltat que encara que s’han fet avanços notoris “encara hi ha drets que és necessari defensar” i que aquest document pot ajudar la presència normalitzada.

La degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet, ha considerat que les recomanacions poden ser una eina “útil” per a la professió, i per donar visibilitat al col·lectiu d’una forma normalitzada, qüestió que també és responsabilitat de la professió.

El codi de recomanacions insta a dirigir-se al CAC o a l’Àrea d’Igualtat de Tracte i no discriminació de persones LGTBI de la Generalitat per comunicar una representació o contingut inadequat o estigmatitzant del col·lectiu en els mitjans.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor