Un cicle enigmàtic de 14 anys regeix la popularitat de les paraules

  • Marcelo Montemurro, de la Universitat de Manchester, i Damián Zanette del Consell Nacional d'Investigació Científica i Tècnica a l'Argentina descriuen com van analitzar les dades obtingudes de milions de llibres

VilaWeb
Europa Press
30.11.2016 - 12:25

Dos d’investigadors dedicats a l’anàlisi del llenguatge ha trobat que la popularitat de l’ús de les paraules tendeix a oscil·lar en períodes de 14 anys. En el seu article publicat en la revista Palgrave Communications, Marcelo Montemurro, de la Universitat de Manchester, i Damián Zanette del Consell Nacional d’Investigació Científica i Tècnica a l’Argentina descriuen com van analitzar les dades obtingudes de milions de llibres públicament disponibles en la base de dades de Google i van trobar un patró cíclic de la popularitat de la paraula.

La majoria de les persones que viuen molt de temps són testimonis que algunes paraules es tornen populars i després decauen. Mentre en alguns casos, noves paraules apareixen amb força i després desapareixen sense deixar rastre, altres més comuns tendeixen a tenir una popularitat cíclica, i que per una raó que no poden explicar, succeeix en períodes de 14 anys.

Per aprendre més sobre la popularitat de l’ús de paraules, els investigadors van escriure guions que van ser utilitzats per rastrejar a través de gairebé 5 milions de llibres que van ser digitalitzats i emmagatzemats a la base de dades Ngram de Google. Els guions van comptar cada substantiu trobat, el que va permetre als usuaris classificar-los per popularitat any rere any. Després van rastrejar com els rànquings van canviar amb el temps i aquí ha estat quan van trobar un patró.

Els substantius anglesos van pujar en popularitat i després es van enfonsar un altre cop en cicles de 14 anys, tot i que observen que durant els últims dos segles els cicles han estat un any o dos més. També van trobar que alguns grups de substantius, com els que feien referència a la reialesa, tendien a apujar i caure junts en cicles sincronitzats. I altres cicles tendeixen a estar relacionats amb esdeveniments mundials com les guerres o els Jocs Olímpics.

També han assenyalat que els resultats eren aproximadament els mateixos quan s’analitzaven substantius en llibres escrits en altres idiomes, fet que, segons ells, suggereix una universalitat a les seves troballes.

Els investigadors informen que estan desconcertats respecte al cicle i la seva durada després de fer més recerques, reconeixen que no tenen ni idea de per què el número 14 en particular és important, però suggereixen que més investigació podria revelar la causa.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor