07.03.2016 - 09:27
|
Actualització: 07.03.2016 - 12:58
L’ex-conseller de la Presidència i líder de DiL al Congrés de Diputats, Francesc Homs, ha assegurat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que el procés del 9-N és legal i que la fiscalia actua amb intencionalitats polítiques induïdes per govern espanyol: ‘Aquí hi ha oportunitat política més que no pas de dret’, ha dit en una conferència de premsa posterior en la qual ha assenyalat directament el PP com a inductor del procés.
Per a Homs, l’anul·lació que va fer el Tribunal Constitucional del procés participatiu el 4 de novembre era ambigua i no es pot comparar la suposada desobediència del Govern amb la de l’ex-president del parlament basc Juan María Atutxa, ja que aquest va rebre diversos avisos concrets sobre la il·legalització de Batasuna.
En tot cas, ha dit que ell sempre va actuar legalment i creu que el govern espanyol podia haver actuat d’altres maneres abans d’acudir als tribunals. Segons ell, la reacció de l’executiu de Rajoy és una acció de mal perdr’ i creu que la seva possible investigació pel 9-N arriba justament ara que és portaveu de DiL al Congrés, i en el marc de les negociacions per formar govern espanyol. En aquest sentit, ha dit que totes les seves actuacions com a conseller de la Presidència eren públiques i per tant no entén perquè és ara quan se l’investiga.
Responsable polític, però no ‘màrtir’
La fiscalia veu indicis de delicte en el paper de l’ex-conseller de la Presidència en la contractació del sistema informàtic que va servir perquè la Generalitat deixés a punt els ordinadors portàtils que es van fer servir als col·legis electorals. En les últimes setmanes s’han aportat a la causa unes cartes intercanviades entre T-Systems i la Generalitat en les quals l’empresa informàtica preguntava al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), encarregat de la part informàtica del procés, el 4 de novembre mateix, si havien de seguir endavant amb el contracte per la decisió del TC. Tres dies després, el Govern li va respondre mitjançant una carta signada per Homs, com a màxim responsable polític dels serveis jurídics de la Generalitat, on es deia a l’empresa que seguís endavant perquè la resolució del TC no l’afectava, i que havien pres la decisió després d’informes jurídics interns i externs. A més, alertava l’empresa de les possibles conseqüències legals si incomplia el contracte. El magistrat instructor del cas va requerir a la Generalitat que els reenviés aquests informes jurídics, però el Govern no els ha aportat. Homs ha assumit la responsabilitat de la carta.
Homs ha acabat la seva intervenció assegurant que no vol ser ‘ni un màrtir ni un heroi’, però: ‘quant més alta sigui la pena que ens demanen, més gran serà la nostra victòria’.
Després de la declaració de l’ex-conseller, el TSJC hauria de fer un informe raonat i, si veu que hi ha indicis de delicte, hauria de traslladar-lo al Tribunal Suprem (TS), juntament amb aquesta part de la causa, o tota sencera, ja que el TS és l’encarregat d’enjudiciar els casos relacionats amb diputats al Congrés.
La declaració d’Homs al TSJC ha durat més d’una hora. Abans d’entrar, a les portes del TSJC, hi havia un centenar de persones que li han donat suport abans de pujar les escales i entrar a la seu judicial. Hi havia la plana major de CDC a uns 150 metres de la porta principal del TSJC, a més de la majoria del Govern, amb el vice-president, Oriol Junqueras, al capdavant, Raül Romeva, Neus Munté, Josep Rull, Santi Vila o Jordi Baiget, a més de l’ex-batlle de Barcelona, Xavier Trias, l’ex-vicepresidenta del Parlament Núria de Gispert, i el president de l’ANC, Jordi Sànchez, entre altres. Davant la porta del TSJC l’esperava una gran quantitat de mitjans de comunicació i més d’un centenar de persones que han cridat consignes a favor de la independència i contra la justícia espanyola.
Vegeu les imatges que han piulat les entitats i persones presents davant del TSJC: