07.01.2016 - 22:00
|
Actualització: 08.01.2016 - 00:02
El 29è Festival Folk Internacional Tradicionàrius aixeca el teló avui amb el ‘Ball amable’ de l’Orquestrina Galiana, una agrupació que fa trenta-cinc anys que va trencar els clixés de l’època, amb un ball original que defugia les modes encotillades que dominaven les festes majors d’aleshores. Jordi Fàbregas, director del festival, explica que, si bé és cert que el Tradicionàrius potencia grups de folk nous, ‘també ha d’enllaçar amb grups que expliquen com s’ha arribat fins aquí i per què s’ha produït aquesta trajectòria’.
Enguany el festival fa l’edició més breu –del 8 de gener fins al 18 de març–, però continua proposant tres mesos d’intensa activitat musical i cultural. Més del 80% dels grups que es podran veure als escenaris del Tradicionàrius són procedents del país, com ara Pep Gimeno, que presentarà el nou disc ‘Botifarra’. També hi haurà representants de la música folk de Bretanya, Itàlia, Occitània, Galícia i el País Basc.
Símptoma de bona salut de la música folk
Els concerts del festival es faran el divendres i el diumenge al C.A.T. Un dels grups que hi actuaran són els veterans Luar Na Lubre, una referència indiscutible de la música folk de Galícia –que en el marc del Tradicionàrius celebrarà els trenta anys–, a més de grups més joves com ara l’Orquestrina Trama o Xaluq. En total, s’hi faran nou presentacions de discs i hi actuaran més de cinquanta grups, un símptoma de vivacitat de la música d’arrel i de relleu intergeneracional i de qualitat.
Concerts ‘Extraordinàrius’
Enguany es destaquen quatre concerts de gran magnitud musical, anomenats ‘Extraordinàrius’. Són la celebració dels quaranta anys de la Bressola amb l’espectacle ‘Sem Nord, Fem Bressola!’; la presentació del nou disc de Pep Gimeno ‘Botifarra’, Naiet Cirerer, Xavier de Bétera i Hilari Alonso, ‘Home romancer’, un treball didàctic i divertit amb romanços de realitats actuals; l’últim treball dels guanyadors del Premi Nacional de Cultura, Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, ‘No tinc diners’; i el concert de cloenda amb un duet format pel Pont d’Arcalís & Kepa Junkera.
Programacions folk arreu
A més, el Tradicionàrius inclou diverses iniciatives i propostes musicals a tot de pobles i ciutats de Catalunya, on s’estableixen aliances de col·laboració que reben el nom de ‘Tradicionàrius al Territori’. Cinc cicles de música folk i d’arrel agermanats amb el Festival: el Garrotxinàrius a Olot, el Folkestoltes a Girona, la Violinada a Argelaguer, el Rubrifolkum a Sant Boi del Llobregat i la V Mostra Nacional de Glosa a Sant Quirze del Vallès. Tots cinc són punts de referència de la cultura d’arrel al seu entorn territorial.