17.07.2017 - 19:00
|
Actualització: 17.07.2017 - 22:29
El Festival Internacional de Benicàssim (FIB) és un dels grans festivals que es fan cada estiu al país. Enguany, hi tocaven grups com The Red Hot Chili Peppers, Pete Doherty, Foals o Kasabian. Músics de prestigi internacional que arrosseguen públic d’arreu del món. L’esdeveniment rep el suport de grans empreses i també d’institucions com la Diputació de Castelló i la Generalitat. Tanmateix, el suport local no serveix perquè l’organització tingui cura de la llengua. El contingut de la pàgina web no s’ofereix en català –només castellà i anglès–, però no és pas l’únic problema de discriminació lingüística.
Christopher Casas va assistir al festival dissabte amb la intenció de gaudir de la música. En un moment de la nit, es va acostar a una barra i va demanar una aigua molt freda. El cambrer li va respondre amb to de mofa: ‘Aigua? Aigua?’ El noi es pensava que la broma era perquè no demanava res amb alcohol en plena nit i va repetir la demanda. ‘Però tu quina merda parles? Es diu “agua“‘, li va respondre el cambrer.
Casas assegura que es va quedar en xoc. Finalment va decidir canviar d’idioma i demanar l’aigua en castellà. ‘Nitrogen líquid et donaré’, li va contestar de manera agressiva el cambrer abans d’anar a cercar l’ampolla. Quan va tornar, Casas li va dir: ‘Un consell, ets a Benicàssim i segurament molta gent et parli en valencià durant la nit. Explica que no el parles i es canviaran al castellà, però no crec que fer-ne mofa sigui una bona resposta.’
En aquell moment l’empleat de la barra va cridar: ‘Això és Espanya. M’entens tu a mi? Espanya.’ Casas va decidir anar-se’n sense dir res més. Va denunciar els fets a Twitter, fent menció al festival, al qual responsabilitza de tot plegat. ‘Considero que ha de respondre l’organització, el treballador ja en té prou amb les condicions laborals d’un festival’, afirma. De totes maneres, el FIB encara no ha donat resposta a la seva queixa.