29.12.2023 - 21:40
|
Actualització: 30.12.2023 - 12:50
The Washington Post · Shibani Mahtani
Londres. Un dels activistes pro-democràcia més joves que han estat condemnats a Hong Kong sota la llei de seguretat nacional imposada per la Xina ha fugit al Regne Unit, on ha demanat asil.
Tony Chung ha descrit intents de rentatge de cervell mentre era empresonat i normes arbitràries que li han estat imposades fins i tot una vegada alliberat. És l’últim activista destacat d’Hong Kong que ha abandonat la ciutat violant les restriccions sobre viatges a l’estranger. Chung va dir a les autoritats que planejava un viatge de vacances a Okinawa, al Japó, i que prometia tornar a Hong Kong. A començament d’aquest mes, Agnes Chow, una altra activista pro-democràcia, va anunciar que havia deixat Hong Kong per refugiar-se al Canadà, també desobeint les condicions de llibertat sota fiança que li havien imposat.
L’èxode dels joves activistes palesa el deteriorament de les llibertats en una ciutat que se suposa que és autònoma respecte de la Xina continental.
Chung s’afegeix a un grup creixent de residents d’Hong Kong, exiliats, que volen continuar pressionant Pequín per la pèrdua de les llibertats polítiques. El govern xinès ofereix recompenses per a qui pugui ajudar a arrestar tretze activistes exiliats.
“Sempre he cregut que Hong Kong és l’única llar de la nostra nació, no hauríem de ser nosaltres els qui se’n van”, ha dit Chung en un comunicat. I ha afegit que el trauma de la detenció, l’empresonament i la vigilància continuada li ha fet sentir una “immensa pressió i por”, i per això se n’ha anat.
Chung, de vint-i-dos anys, era un adolescent quan es va involucrar en política. Va cofundar Studentlocalism, un grup que lluitava per la independència d’Hong Kong respecte de la Xina. En una entrevista el 2017, va dir que la independència era l’única manera d’aconseguir l’autogovern i la democràcia per a Hong Kong. Aquesta posició política era marginal en aquell moment i continua essent-ho, tot i que va guanyar popularitat durant les protestes multitudinàries del 2019.
Studentlocalism es va dissoldre abans que la llei de seguretat nacional entrés en vigor, el juny del 2020. Tot i que les autoritats van prometre que la llei de seguretat no s’aplicaria retroactivament, Chung va ser un dels primers detinguts per sospita d’incitació a la “secessió”. Inicialment va ser deixat en llibertat sota fiança.
Chung, a qui van confiscar el passaport, va cercar protecció al consolat dels Estats Units a Hong Kong, però no va aconseguir d’arribar a la porta de l’edifici. Mentre baixava d’un taxi davant el consolat, a final d’octubre del 2020, va veure uns quants homes que l’observaven. Eren policies secrets i el van detenir.
“Vaig quedar completament destrossat. No podia ni tan sols pensar”, diu.
Aleshores es va adonar que no tenia cap més remei que declarar-se culpable dels càrrecs que li imputaven. I el novembre del 2021 va ser condemnat a tres anys i set mesos de presó. Els seus presumptes delictes no implicaven violència, només publicacions a Facebook i declaracions polítiques. El jutge que presidia el cas va dir que la sentència era necessària per a “dissuadir actes futurs”.
Mentre estava empresonat, va ser obligat a participar en un programa destinat a canviar les seves idees i les de més joves empresonats per delictes polítics. Segons ell, el programa era obligatori.
“Els guardes no paraven de dir-nos que el govern dels Estats Units és molt dolent i que ens havia manipulat”, explica. I afegeix: “Sentíem que havíem d’acceptar-ho, que no podíem dissentir ni argumentar-hi per por de represàlies.”
Chung finalment va ser alliberat el juny d’enguany, amb una reducció de la pena per bon comportament. Una setmana abans, agents de la divisió de seguretat nacional el van visitar i el van advertir que no continués amb cap activitat relacionada amb la “secessió”, que tingués una actitud discreta i que no sortís d’Hong Kong durant un any. Les condicions de l’ordre incloïen no publicar ni dir res que pogués fer perillar la seguretat d’Hong Kong –una restricció àmplia i poc clara– i no parlar públicament. Les autoritats també li van impedir d’agafar una feina temporal que havia aconseguit com a cambrer en un restaurant, explica Chung. Tot això sense donar cap explicació.
Sense la feina, Chung va tenir dificultats econòmiques. I els agents de seguretat nacional li van proposar que treballés com a informador de la policia. Chung, per complir els “requisits mínims”, va proporcionar algunes actualitzacions bàsiques i fotos relacionades amb persones d’interès per a la policia i va cobrar diners.
Els representants del Departament de Serveis Penitenciaris d’Hong Kong i del Departament de Policia no n’han volgut comentar res.
Després d’alliberar-lo, funcionaris del Departament de Serveis Penitenciaris d’Hong Kong van demanar de reunir-s’hi cada dues setmanes o tres. El citaven a llocs aleatoris i després el duien a indrets amagats en una furgoneta de set seients amb les cortines abaixades. Chung explica que el van interrogar sobre les seves activitats de les setmanes anteriors i li van demanar que donés els noms de companys d’escola de primària i informació detallada sobre les visites a restaurants i bars, juntament amb el contingut de les converses que havia tingut.
Al setembre, en una reunió, li van demanar si volia anar a la Xina continental, on li podrien organitzar un recorregut. Chung va respondre que hi aniria tan sols si li garantien seguretat. Els agents no ho van tornar a proposar.
Chow, l’activista que va deixar Hong Kong a començament de desembre, va dir en una publicació d’Instagram i en entrevistes que l’havien dut a la Xina continental en un recorregut similar i que li havien fet visitar la seu d’una empresa tecnològica xinesa i una exposició que mostrava el ràpid desenvolupament econòmic de la Xina. Era una manera evident de convèncer-la que fes costat al sistema xinès.
Chung va dir que havia considerat més destinacions per a cercar asil, com ara els Estats Units i Canadà, però que tenia més possibilitats al Regne Unit. Va convèncer les autoritats de poder viatjar a Okinawa per Nadal, dient que necessitava “ajustar-se emocionalment” a la vida fora de la presó. Chung va presentar un itinerari de viatge complet, incloent-hi els detalls del vol i l’allotjament, i el Departament de Seguretat Nacional va aprovar el viatge. Quan va ser a Okinawa, va comprar un bitllet d’avió fins al Regne Unit abans de la data límit per a tornar a Hong Kong.
Ara considera de continuar els estudis i diu que, de l’exili estant, contribuirà tant com pugui a defensar les llibertats d’Hong Kong “com abans”.
- Subscribe to the Washington Post
- Podeu llegir més reportatges de The Washington Post publicats en català a VilaWeb