06.09.2018 - 09:40
|
Actualització: 06.09.2018 - 10:15
‘Jo sóc part de la resistència dins de l’administració Trump’. Així es titula l’article anònim que ha escrit un alt càrrec del govern dels EUA, on explica com bona part dels treballadors de l’executiu treballen d’amagat contra l’agenda i les actuacions del president ‘pel bé del país’ i la ‘salut de la república’. Acusa Trump de no estar preparat per al càrrec i de prendre decisions sense seguir cap mena de principi.
‘El comportament erràtic del president seria més preocupant si no fos pels herois anònims que hi ha dins la Casa Blanca i fora. Alguns dels seus ajudants han estat caracteritzats pels mitjans de gent malèvola. Però, en privat, han fet tant com han pogut per evitar totes les males decisions del president; tanmateix, no sempre ho han aconseguit’, explica.
L’article fa hores que fa anar de corcoll la Casa Blanca. Trump ha fet una compareixença en què ha acusat el New York Times de ser ‘un frau’. A més, ha assegurat que no el tombarà ningú: ‘Governaré sis anys i mig més.’ Més tard, en un piulet més visceral, ha exigit al diari que publiqués el nom de l’alt càrrec per raons de seguretat nacional.
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1037456816601485316
En l’article, l’alt càrrec assegura que Trump no es deu a cap mena de valors. ‘Tot i que va ser elegit com un republicà, el president mostra poca afinitat pels ideals que sempre han defensat els conservadors’, diu. Una afinitat que, en canvi, sí que ha demostrat cap a dictadors i autòcrates en matèria de política exterior.
‘Pot ser un consol molt petit en una època caòtica, però els americans han de saber que hi ha adults al despatx oval. Som plenament conscients de què passa. I intentem fer les coses ben fetes fins i tot quan Donald Trump no ho vol’, diu.
L’alt càrrec afegeix que la seva tasca no és pas un sabotatge de ‘les clavegueres de l’estat’, sinó un deure. A més, explica que dins l’administració s’ha valorat d’activar la 25a esmena de la constitució per fer fora Trump de la presidència. Tanmateix, no s’hi han atrevit perquè això duria a ‘una crisi constitucional’. ‘Farem tant com puguem per comandar l’administració en la direcció correcta –d’una manera o altra– fins que s’acabi’, rebla.
Primera opinió anònima
El New York Times explica per què ha decidit de fer ‘el pas estrany’ de publicar per primera vegada una opinió anònima. El diari assegura que sap la identitat de l’autor i ha pogut verificar-ne el càrrec dins l’administració. ‘Creiem que publicant aquest article de manera anònima és l’única via per oferir als lectors una perspectiva important sobre la situació’, argumenta. En aquest sentit, el New York Times assegura que revelar-ne la identitat voldria dir fer perillar el seu lloc de feina. A més, convida els lectors a enviar totes les consultes que tinguin sobre el procés de verificació i les decisions prèvies a la publicació de l’article.