16.06.2016 - 16:09
La Mesa per l’Educació convoca dimecres que ve un debat amb els partits polítics amb representació al Consell
VALÈNCIA, 16 (EUROPA PRESS)
Un 99,7% dels espanyols donen suport a la lliure elecció de centre escolar concertat i un 90,2% pensa que és l’Estat el que ha de finançar l’esmentada elecció, segons es desprèn d’un estudi fet per l’Institut Universitari de la Família de la Universitat Pontifícia Comillas a petició d’Escoles Catòliques.
Les conclusions de l’enquesta, dirigida pel professor Fernando Vidal, han estat presentades este dijous en roda de premsa. El Secretari general d’Escoles Catòliques de la Comunitat Valenciana (ESCACV), José María Alvira, ha estat l’encarregat de donar a conèixer els resultats de la consulta sobre les demandes educatives dels pares a Espanya i en què s’han tingut en compte a famílies, els fills de les quals estudien en centres educatius públics, concertats i privats, destaca el col·lectiu.
Les respostes de les 1.400 famílies enquestades reflectixen que el perfil dels pares que escolaritzen als seus fills en col·legis catòlics “és molt semblant al de la societat actual”, segons subratlla ESCAV. Per exemple, s’observa que en els col·legis catòlics hi ha més llars amb tots els seus membres en desocupació (7,1% en col·legis catòlics i 5,7% a la resta); i que existix una proporció de pares immigrants semblant a la de la resta (6,7% en col·legis catòlics i 7,1% a la resta).
D’altra banda, a Espanya hi ha un 24,3% de pares amb fills menors de 18 anys que conviuen en parella de fet i este percentatge és del 18,3% en els col·legis catòlics. Hi ha a més un 7,5% de pares que viuen en llars monoparentals, situació que en els col·legis catòlics és del 5,5%.
EL 41% DELS PARES ES CONSIDERA D’ESQUERRES
En quan a la pluralitat ideològica, el 41,4% dels pares vinculats a l’ensenyament catòlica es considera d’esquerres, percentatge una mica inferior (39,8%) entre els qui acudixen a altres centres.
Alhora, l’enquesta revela “gran diversitat sociolaboral”, tot i que s’observa que a mesura que augmenten els ingressos disminuïx el percentatge de pares en col·legis catòlics (el 21,4% de pares ingressa menys de 1.000 euros mensuals i només l’1,7% dels pares ingressa més de 5.000 euros mensuals).
A més, la majoria dels pares (72,4%) s’identifiquen amb els valors cristians, tot i que això no signifique que siguen practicants, independentment del centre de la seua elecció, tot i que el percentatge és un poc més entre els pares, els fills dels quals van a col·legis catòlics (78,8%).
Cal destacar, alhora, un suport molt majoritari a la religió al carrer i a l’escola. El 75,3% de la població espanyola creu que les organitzacions religioses han de tindre dret a donar la seua opinió en la vida pública, el 89,5% dels espanyols volen que es continuen celebrant actes religiosos en espais públics, i el 67,6% dóna suport a l’assignatura de religió a l’escola, detalla ESCAV en un comunicat.
D’altra banda, a l’acte la secretària autonòmica d’Escoles Catòliques a la Comunitat Valenciana, Vicenta Rodríguez, ha avançat que la Mesa per l’Educació ha convocat un debat dimecres que ve al centre cultural i esportiu de la Petxina a València amb els partits polítics que tenen representació política en el Govern valencià. L’acte, que tindrà lloc a les 19.00 hores, està en espera de conèixer quines persones enviarà cada partit per participar.
JORNADA CONTÍNUA
A Rodríguez també se li ha preguntat sobre l’ordre publicada per la Conselleria d’Educació que regula el procediment d’autorització d’un Pla Específic d’Organització de la Jornada Escolar i obre la possibilitat de la jornada contínua.
Sobre esta qüestió, ha assegurat que “la jornada contínua pot esgotar als xiquets però el que no té massa sentit és que el descans es faça tan llarg al migdia quan altres països europeus fan descansos més curts”. “El sentir general d’Escoles Catòliques serà mantindre la jornada partida però sempre hi ha opinions diverses”, ha contestat Rodríguez, i alhora ha agraït que en esta autonomia l’última decisió la tinga el titular de cada centre.
La roda de premsa d’Escoles Catòliques de la Comunitat Valenciana també ha servit per a presentar a la seua nova directiva. La presidenta autonòmica d’Escoles Catòliques, Manoli Nieto, ha agraït el seu nomenament en l’organització.