Un 45% de la població catalana no va a les biblioteques

  • Un 45% de la població catalana més de 14 anys no fa ús de les biblioteques públiques, sent el de més de 65 anys el principal col·lectiu de no usuaris, segons l''Estudi de persones no usuàries de biblioteques' del Servei de Biblioteques de la Conselleria de Cultura de la Generalitat i de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

VilaWeb
Redacció
29.06.2016 - 14:33

BARCELONA, 28 (EUROPA PRESS)

Un 45% de la població catalana més de 14 anys no fa ús de les biblioteques públiques, sent el de més de 65 anys el principal col·lectiu de no usuaris, segons l”Estudi de persones no usuàries de biblioteques’ del Servei de Biblioteques de la Conselleria de Cultura de la Generalitat i de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

D’aquest 45% de població que assegura que no ha anat a la biblioteca des de fa més d’un any o no ha anat mai, un 31% afirma que no anirien o tornarien independentment dels canvis que es fessin a l’equipament.

A la presentació de l’estudi, la cap del Servei de Biblioteques, Carme Fenoll, ha explicat que aquest 31% que no troba interès a anar els preocupa i seran un del focus en els quals se centraran per redibuixar o idear nous serveis.

Ha valorat positivament que un 55% de la població acudeixi a les biblioteques, que situa Catalunya en la franja mitjana-alta al costat de països com Finlàndia, i que aquestes siguin valorades pels usuaris amb un nota de 8,3.

En el segment d’edat entre els 50 i 64 anys el percentatge de no usuaris és del 54%, mentre que és del 55% en els més grans de 65 anys, i en canvi tres de cada quatre joves d’entre 15 i 24 anys usa la biblioteca.

Les investigadores Núria Ferran-Ferrer i Mireia Fernández-Ardèvol han valorat que aquest percentatge de joves “pugi amb l’hàbit” d’anar a la biblioteca, que alhora és el col·lectiu que demana més millores.

La meitat del col·lectiu de no usuaris, un 55%, té estudis primaris o inferiors; els homes presenten més tendència a no ser usuaris, i un 50% dels que no acudeixen no disposaven de biblioteca escolar o té un record negatiu.

El 79,7% de les persones no usuàries de biblioteques públiques tampoc són membres de cap grup, entitat o associació cultural.

EXUSUARIS

L’estudi, per al qual es va entrevistar 1.205 persones per telèfon, també defineix el perfil de l’exusuari, amb una franja d’edat predominant d’entre 35 i 49 anys, amb un consum cultural alt i sofisticat, i amb molts llibres a casa seva

L’exusuari –que fa més d’un any que no va a la biblioteca– va utilitzar la biblioteca quan estudiava i ara considera que a Internet té tot el que necessita, i Fenoll ha remarcat que molts d’aquests són lectors.

Fenoll ha assegurat que amb aquestes dades faran ‘focus groups’ a la tardor per veure si cal replantejar espais en les biblioteques i incorporar serveis entre els perfils menys habituals i desenvoluparan campanyes de comunicació per atreure col·lectius als equipaments.

La cap del Servei de Biblioteques ha assegurat que l’estudi es repetirà a finals de l’any que ve per veure l’evolució, i ha anunciat que el 2017 es farà un altre sobre com es complementen les biblioteques i les llibreries.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor