Un 36% dels docents diu que està disposat a deixar la professió, segons la USTEC

  • El 64% dels professionals diu que treballa sis dies la setmana i el 24% fa més de 13 hores de feina a casa

VilaWeb
ACN
24.10.2024 - 19:52
Actualització: 24.10.2024 - 21:02

Un 45% dels docents diu que té una salut psicològica dolenta o molt dolenta i un 36% reconeix que està disposat a deixar la professió, segons una enquesta del sindicat USTEC. El treball es va iniciar al maig i va obtenir 10.414 respostes completes i més de 14.000 si es tenen en compte les parcials d’un total d’uns 90.000 docents als quals es va fer arribar. Pel que fa a la salut psicològica, un 28% diu que és insatisfactòria i un 17% molt insatisfactòria. Per contra, hi ha un 20% que la valora satisfactòriament i un 7% molt satisfactòria, mentre que un 28% no la veu ni satisfactòria ni insatisfactòria. D’altra banda, hi ha un 64% dels professionals que apunta que treballa sis dies a la setmana i un 24% diu fer més de tretze hores de feina a casa.

Segons apunta l’enquesta, la tendència és de major malestar mental entre la gent més jove, especialment entre els de trenta-un anys a quaranta, i entre el personal interí. Per tipologia de centres, als instituts-escola és on es concentren els majors índexs de malestar, on s’assoleix un 47%. Entre els docents amb problemes econòmics, solament un 17% afirma tenir una bona salut mental, mentre que el 60% la considera dolenta. “La dimensió material és una de les més rellevants”, ha dit el portaveu d’USTEC Xavier Diez en la presentació dels resultats de l’estudi.

En ser preguntats per la salut física, el 20% la veu insatisfactòria, el 9% molt insatisfactòria, per un 30% que la veu satisfactòria i un 11% molt satisfactòria.

Els més joves, més predisposats a deixar de ser docents

En general, hi ha un 36% dels enquestats disposats a deixar de ser docents. Hi ha major predisposició d’abandonament de la professió per part dels homes (42%) respecte de les dones (34%), per part del col·lectiu de 31 a 40 anys (44%) respecte dels més grans de 50 (25%) i per part del professorat dels centres de formació d’adults (40%) i de l’ESO (38%). USTEC explica que els més disposats a marxar són els que porten entre cinc i deu anys al sistema (43%). En canvi, els més grans de 50 són els que menys (16%). Per tipologia de centre, els docents dels instituts-escola i dels centres d’adults són els més favorables a deixar la professió.

Si es mira el nivell formatiu, les persones amb qualificació superior són els més predisposats a deixar la feina. En el cas dels doctors per exemple, el 43% així ho afirma. I si es mira per nivell d’ingressos, un 50% d’aquells que tenen ingressos familiars de menys de mil vuit-cents mensuals estan disposats a deixar de ser docent i el percentatge va disminuint fins a arribar al llindar dels 5.000 euros (26%).

Segons ha explicat Diez, el fet que els doctorats siguin els que estan més predisposats a deixar la feina mostra que la docència està “deixant de ser atractiva com a sortida laboral digna” i es troba devaluada. El portaveu d’USTEC també ha explicat que, entre els qui tenen pares doctorats o llicenciats, hi ha la percepció que el fet que els fills siguin docents suposa una rebaixa de l’estatus professional.

El resultat de l’enquesta també indica que el 37% dels docents disposats a deixar de ser-ho ho faria per una feina d’un estatus i salari similar, mentre que un 29% en buscaria una d’un estatus i salari superior i un 13% voldria un estatus similar i un salari superior. Dels enquestats, un 27% dels homes i un 22% de les dones es plantejaria deixar la professió aquest mateix any, mentre que poc més de la meitat del global ho faria en un termini de cinc a deu anys.

Càrrega laboral

D’altra banda, l’enquesta analitza la càrrega de feina que els docents fan a casa. Segons els resultats, un 24% dedica més de tretze hores de treball a casa i hi ha un 10,7% que assegura que és de més de setze hores. I és que hi ha un 88,6% que creu que el volum de feina ha augmentat en els darrers anys. Pel que fa als caps de setmana, hi ha un 18,2% que assegura que descansa els dos dies -un 23% en el cas dels homes i un 17% en el cas de les dones- però hi ha un 64% que diu treballar un dia i descansar l’altre, mentre que un 18% afirma treballar els dos dies de festa. Els docents de batxillerat són els que menys descansen els dos dies del cap de setmana (11%) i els d’educació infantil els que més (25%).

D’altra banda, els resultats indiquen que el 41% dels docents veu gens satisfactòria o insatisfactòria la democràcia als centres. De fet, aquesta és una de les principals causes de malestar entre els docents, segons han explicat els portaveus d’USTEC, que consideren que han perdut independència en la seva feina.

Amb els resultats de l’enquesta, la portaveu d’USTEC ha alertat que la situació entre els docents és delicada, però encara no “crítica”. És per aquest motiu que ha demanat de revertir la tendència. “La finalitat és intentar encetar un camí en la reversió de la tendència a l’abandonament que tenim en la professió. S’està convertint en un problema molt greu i hauria de ser una situació reversible”, ha dit  Segura, que ha mostrat voluntat de presentar els resultats de l’enquesta al departament d’Educació.

Entre les demandes plantejades per USTEC, hi ha mesures per fer front a la sobrecàrrega de feina, millorar la democràcia i la pluralitat i tenir salaris dignes. Pel que fa a la primera, USTEC reclama la reducció de la burocràcia i tasques de gestió “innecessàries”, la disminució de ràtios i més recursos per millorar l’assistència a l’alumnat, l’aplicació de la jornada de trenta-cinc hores i la jornada continuada als centres.

Per millorar la democràcia als centres, plantegen la derogació dels decrets de plantilles, de direcció i d’autonomia, acabar amb les “imposicions metodològiques” i solucions per a les persones en “abús d’interinitat”, entre altres demandes. Finalment, en el cas dels salaris el sindicat demana una “millora radical” de les retribucions inicials per fer atractiva la professió, la “reversió de retallades pendents” i un sistema d’actualització salarial vinculada a la inflació, entre d’altres.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor