23.11.2023 - 09:36
|
Actualització: 23.11.2023 - 11:15
El Partit de la Llibertat (PVV), d’ideologia ultradretana i contrari a la immigració, ha guanyat les eleccions als Països Baixos. Amb el 98% dels vots escrutats, la formació de Geert Wilders aconsegueix 37 escons, 20 més que en l’anterior legislatura i s’imposa a la coalició formada pel Partit del Treball i els Verds (GL-PvdA), que passa de 17 diputats a 25.
Wilders ha reaccionat ràpidament a la publicació de l’enquesta a peu d’urna i ha compartit a les xarxes socials un vídeo en què, davant una pantalla amb els resultats, celebra que la seva formació hagi estat la més votada. “Som el partit més votat dels Països Baixos, i us asseguro que els electors han parlat”, ha manifestat, i ha assegurat que els neerlandesos “tornaran a ser el primer” i ha insinuat contactes amb altres partits per a formar govern.
35!!!!!!
PVV GROOTSTE PARTIJ ❤️ pic.twitter.com/oMANVYvGjy
— Geert Wilders (@geertwilderspvv) November 22, 2023
“El PVV vol treballar amb altres partits des d’una gran posició, i això significa que cada partit, inclòs el nostre, ha de saltar per sobre de la seva ombra”, ha assenyalat el dirigent d’ultradreta. Wilders ha estat felicitat pels grans representants de l’extrema dreta europea, com ara Marine Le Pen, Santiago Abascal, Matteo Salvini, Viktor Orbán i André Ventura.
D’altra banda, el cap de GL-PvdA, Frans Timmermans —ex-vice-president de la Comissió Europea—, ha assegurat que no formaran mai una coalició “amb un partit que exclou els neerlandesos”, en al·lusió al PVV, i s’ha mostrat decebut amb el resultat. “M’esperava més”, ha argumentat. “Continuem defensant l’estat de dret”, ha dit davant els seus simpatitzants, i ha donat les “gràcies de tot cor” als “electors que han donat la seva confiança a l’esquerra unida i han optat per uns Països Baixos justos i equitatius”.
Després del PVV i GL-PvdA, el Partit Popular per la Llibertat i la Democràcia (VVD) del primer ministre en funcions, Mark Rutte, i ara encapçalat per Dilan Yesilgoz, veu notablement minvada la seva representació parlamentària, atès que passa de 34 escons a 24. Yesilgoz, actual ministra de Justícia i filla de refugiats turcs, ha manifestat que no vol formar part d’un gabinet amb Wilders com a primer ministre, i considera que aquest no pot formar una majoria. La cambra baixa neerlandesa té 150 escons i en calen 76 per a tenir la majoria absoluta.
D’altra banda, el Nou Contracte Social (NSC) —una escissió de VVD—, amb Pieter Omtzigt, irromp amb 20 escons, tot i que lluny del resultat previst als sondatges, que el situaven com una de les formacions destinades a revolucionar el panorama polític.