30.08.2022 - 18:40
Març del 2001. El nou govern serbi encapçalat per Zoran Djindjić és assetjat per uns quants problemes. Un dels més importants és el futur de l’ex-president de Sèrbia i Iugoslàvia Slobodan Milošević, artífex de les guerres dels Balcans i que tot i que va abandonar el poder després d’haver provat de perpetuar-s’hi, continua atrinxerat al palau presidencial que havia fet construir el mariscal Tito. Les potències occidentals, especialment els Estats Units, pressionen l’executiu perquè detingui l’ex-mandatari i el posi a disposició del Tribunal Penal Internacional per l’antiga Iugoslàvia, a canvi del suport econòmic necessari per a la nova etapa de transició. En aquest context, el futur de Milošević esdevé una patata calenta que ningú no vol entomar. Quan el govern fa el pas per a detenir-lo, l’ex-president t’atrinxera al palau envoltat dels seus seguidors, soldats i policies que li són fidels, membres del seu partit i la seva família, especialment de la seva dona, Mirjana Markovic.
Aquest és el punt de partida d’Els últims tres dies, una sèrie de cinc episodis amb els quals Bojan Vuletić recrea el minut a minut d’aquells tres dies que van canviar la història de Sèrbia i van significar la fi de l’últim dirigent comunista de l’antiga Iugoslàvia. Ho recrea bo i posant el focus tant en allò que passa al número 15 del carrer d’Užička, com als despatxos de la presidència sèrbia, a la televisió pública, a casa d’una vella seguidora de Milošević o al carrer, on comencen a sorgir enfrontaments entre les forces de la policia i els militars, dividits per les seves lleialtats.
Tres dies des de dins
De fet, un dels encerts de la sèrie és assenyalar la fragilitat d’aquestes lleialtats en un moment de canvi de règim, en què l’oportunisme i el desig d’emblanquir l’expedient acaben pesant més que no pas el convenciment democràtic. En són exemples tant el policia encarregat pel govern de la detenció, amb un passat vinculat als episodis més sagnants de les guerres de l’antiga Iugoslàvia, com el cap d’informatius de la cadena pública de televisió, un periodista “slobodonista” de carnet i pistola, que no dubta a fer doble joc per salvar el seu futur o el seu lloc de feina.
Poc o molt avesats a les interioritats polítiques de l’extinta República Federal de Iugoslàvia –Montenegro no es va independitzar fins al 2006–, Els últims dies també permet de veure per dins el govern fràgil dels antics opositors units, que ha arribat al poder després d’una revolta contra l’intent de frau electoral, i que es veu obligat a prendre una decisió impopular –el successor de Milošević, Vojislav Koštunica, s’entestava a no reconèixer el tribunal amb seu a l’Haia– amb mitges veritats, mitges mentides i molta diplomàcia. Perquè el desenllaç de la història –i de la sèrie– té molt a veure amb una partida d’escacs per a evitar de convertir en un vessament de sang el final de Milošević.
Títol original: Породица, Porodica.
País: Sèrbia.
Any: 2021.
Director: Bojan Vuletić.
Repartiment: Boris Isakovic, Mirjana Karanovic, Milan Maric,Vuk Kostic, Tijana Markovic, Isidora Simijonovic, Ljubomir Bandović.
Idioma original: Serbi.
Subtítols: Disponibles en català.
Plataforma: Filmin.
Format: Cinc episodis.
La història de l’Europa del segle XX en trenta-una sèries:
1. Vienna blood – Àustria (Movistar Plus)
2. Downton Abbey – Regne Unit (Netflix)
3. Rebellion – Irlanda (Netflix)
4. The last czars – Rússia (Netflix)
5. Mitjanit al Pera Palace – Turquia (Netflix)
6. Badehotellet – Dinamarca (Filmin)
7. Babylon Berlin – Alemanya (Netflix)
8. 14 de abril: La República – Espanya (RTVE)
9. Beauty queen of Jerusalem – Israel (Netflix)
10. Els Durrell – Grècia (Filmin)
11. Temps de silenci – Catalunya (Filmin)
12. El rei de Varsòvia – Polònia (Filmin)
13. Riphagen – Països Baixos (Filmin)
14. El desertor – Alemanya (Filmin)
15. Laberint de pau – Suïssa (Filmin)
16. The defeated – Alemanya (Netflix)
17. The crown – Regne Unit (Netflix)
18. L’amiga estupenda – Itàlia (HBO Max)
19. The restaurant – Suècia (Filmin)
20. Espies a l’ombra – Finlàndia (Filmin)
21. Charité: Guerra freda – Alemanya (Filmin)
22. Glória – Portugal (Netflix)
23. El temps de la felicitat – Noruega (Filmin)
24. Carlos – França (Filmin)
25. A very english scandal – Regne Unit (Prime Video)
26. Ihesaldia – País Basc (Filmin)
27. Fariña – Galícia (Netflix)
28. Chernobyl – Ucraïna (Netflix)
29. El cas Oussekine – França (Disney Plus)
30. 1992/1994 – Itàlia (Movistar Plus)
31. Els últims tres dies – Sèrbia (Filmin)