24.09.2015 - 20:20
|
Actualització: 24.09.2015 - 22:05
Les juntes electorals de zona, tal com ja van fer durant la campanya de les eleccions municipals, han donat un ultimàtum als ajuntaments perquè retiressin les estelades d’edificis públics i col·legis electorals. La junta electoral espanyola (JEC) ja ho havia ordenat al començament de la campanya i aquesta setmana les juntes de zona han enviat requeriments als consistoris perquè complissin l’ordre. Si no –els diuen– ‘podrien incórrer en un delicte de desobediència previst i penat al codi penal’. Els ajuntaments que tenen penjada alguna estelada, doncs, l’hauran de retirar abans de la jornada electoral de diumenge.
No hi ha cap model d’ordre, sinó que les juntes electorals les adapten a la realitat de cada municipi o comarca. Tanmateix, segons que ha pogut comprovar l’ACN, la majoria de requeriments són de retirar les estelades ‘i més cartells, pancartes, banderes o qualsevol altre símbol que expressi o promogui l’adhesió al moviment independentista’.
Per exemple, la junta electoral d’Arenys de Mar també demana als ajuntaments de retirar –o ‘cobrir impedint-ne la visibilitat’– els cartells d’adhesió a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i que elaborin un inventari de tota la resta de banderes i símbols independentistes situats en espais públics. Aquesta relació ha d’incloure qui va col·locar els símbols, com es van pagar, en virtut de quin títol es van col·locar i si van obtenir permís municipal per a col·locar-los.
Alguns ajuntaments, com el d’Arenys de Munt, ja han dit que retirarien l’estelada del balcó de la casa de la vila per evitar polèmica i que tornarien a penjar-la dilluns. A Sant Pol de Mar, en canvi, recorden que no tenen cap estelada al balcó –hi ha una bandera danesa– i ja han presentat un recurs a la junta electoral per la impossibilitat de fer l’inventari.
A les Terres de l’Ebre, tant l’Ajuntament de Deltebre (Baix Ebre) com el de Miravet (Ribera d’Ebre) han rebut el requeriment de la junta electoral de retirar l’estelada. El primer la va retirar de la façana dimarts i el que el segon l’endemà. A Marçà (Priorat) també l’han retirada, malgrat que fonts municipals han assegurat a l’ACN que no havien rebut el requeriment. On sí que l’han rebut, avui, és a Montblanc (Conca de Barberà), on també han tret l’estelada del balcó de la casa de la vila.
A ponent, han rebut el requeriment ajuntaments com el de les Borges Blanques o Cervera. El batlle de les Borges Blanques, Enric Mir, diu que l’única estelada que oneja en edifici públic és la del parc de bombers, propietat de la Generalitat; a Cervera fa dies que, per precaució, van retirar una pancarta de l’ANC, diu el batlle, Ramon Royes.
Els ajuntaments de Castellfollit de la Roca (Garrotxa) i de Ripoll han decidit de retirar l’estelada però tornar-la a penjar passat el 27-S. A les passades eleccions municipals, el batlle de Ripoll, Jordi Munell, es va negar a retirar-la bandera i al final ho van fer els mossos d’esquadra.
Els qui sí que pensen desobeir l’ordre són els batlles de Sant Julià de Ramis (Gironès), Marc Puigtió, i Cassà de la Selva (Gironès), Martí Vallès. ‘Hauran de venir els mossos perquè nosaltres no la traurem’, ha dit Puigtió. Vallès, en canvi, al·lega que el requeriment demana de retirar la bandera de la plaça de l’Ajuntament i ‘a Cassà no hi ha cap plaça amb aquest nom, i només hi ha penjada una estelada al balcó de l’alcaldia’.
A l’Ajuntament de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) no han rebut cap comunicació per escrit, però sí els han demanat per telèfon que retiressin l’estelada. Fonts municipals han explicat que no pensen despenjar-la. A Vilablareix (Gironès) l’estelada també oneja a la casa de la vila i el batlle, David Mascort (ERC), diu que cerquen alternatives per penjar-la ara en algun lloc proper.
Al Departament d’Interior no li consta que s’hagi enviat cap requeriment a les regions policíaques. Amb tot, els mossos d’esquadra compliran els requeriments quan arribin, com han fet fins ara, segons aquestes mateixes fonts.