La darrera sorpresa positiva es diu exportació

  • En un any molt complicat, les vendes catalanes de béns a l’exterior han crescut d’un 12,7% interanual a l’octubre i s’acosten molt, en l’acumulat anual, a les xifres del 2023, que van ser un rècord històric · La xifra és important també perquè apunta el revifament dels cotxes i una acceleració dels productes alimentaris

Jordi Goula
19.12.2024 - 19:50
Actualització: 19.12.2024 - 22:49
VilaWeb

Vet ací una bona notícia més. Segons que sembla, el 2024 no deixarà de sorprendre’ns amb les dades econòmiques, que van de menys a més, fins l’últim dia. Avui ha estat el torn de les exportacions corresponents al mes d’octubre, que han fet un salt endavant molt important, malgrat la situació delicada en què es troben els nostres clients principals, amb uns creixements molt baixos de les economies respectives. Un fet que no s’ha d’oblidar a l’hora de valorar l’esforç que fan les empreses. És cert que la xifra total acumulada de l’any encara és negativa respecte del 2023; de fet, ho ha estat cada mes durant tot l’any, però ara s’ha reduït molt. Pensem que al juny era d’un -5,9% menys i a l’octubre ja solament és del -1,4%. No cal dir que si el novembre i el desembre han mantingut ritmes semblants, Catalunya podria tenir un altre any de rècord. Caldrà esperar una mica per a saber-ho.

El sector exterior espanyol també va accelerar el creixement el mes d’octubre, fins a aconseguir 35.280 milions d’euros, amb un augment de les exportacions del 9,3% interanual. És el quart mes consecutiu de creixement, tal com mostren les dades de comerç declarat de duanes i recollides en l’informe mensual de comerç exterior del Ministeri d’Economia, Comerç i Empresa espanyol. De la mateixa font es desprèn que Catalunya ha exportat per valor de 9.652 milions i amb un creixement superior, concretament, del 12,7% interanual. Quant a l’aportació a l’estat espanyol, a l’octubre ha estat d’un 27,4% del total i l’acumulat fins a l’octubre, d’un 26%. Continuem per sobre de la quarta part de les vendes exteriors de l’estat espanyol. Amb aquestes dades, l’aportació catalana és la primera en contribució entre totes les comunitats autònomes, seguida de Madrid, amb un 12,7%, menys de la meitat de Catalunya, en tots dos casos. Compte amb la dada!

Les xifres són significativament importants, si s’observen en una comparativa internacional, en què el creixement de les exportacions catalanes i espanyoles va superar les taxes d’Alemanya (0,4%), França (2,3%), Itàlia (1,6%), els EUA (-0,4%) i el Regne Unit (-17,5%). En el conjunt de la zona euro i la Unió Europea, les exportacions van créixer respectivament del 2,1% i l’1,9%. A la Xina van créixer d’un 11,2% interanual, i al Japó, d’un 3,1%, sempre segons les dades que vénen del ministeri.

Del meu punt de vista, hi ha dos aspectes que cal destacar en la pujada d’aquest mes. El primer és que els cotxes han tornat a presentar un bon creixement interanual a l’octubre, amb un 22%, després de cinc mesos consecutius (del maig ençà) amb xifres negatives. A l’octubre han tornat al segon lloc entre els sectors més exportadors de Catalunya, tan sols darrere el sector químic.

El segon punt que voldria destacar és el sector alimentari, l’únic dels quatre grans sectors exportadors catalans que té una xifra acumulada superior a la de l’any passat, d’un 3,1%, atès que tant el químic com els béns d’equipament i els cotxes encara tenen creixements negatius, si bé cada vegada menors. Per la seva importància i la seva trajectòria, m’interessa saber què passa al sector agroalimentari i què en pensa Marc Oliveras, cap de l’àrea de Coneixement i Estratègia de PRODECA (promotora dels aliments catalans de la Generalitat).

D’entrada, em comenta: “El sector agroalimentari català mostra el seu dinamisme i capacitat competitiva en la seva orientació a l’exportació, amb el mes d’octubre més elevat de tota la sèrie històrica, amb 1.444,11 milions d’euros, un 10,5% més que l’any anterior.” I afegeix els motius pels quals es manté aquesta bona evolució. “En el còmput acumulat anual, les vendes exteriors han crescut d’un 3%, fet que denota solidesa i resiliència contrastada d’un sector que ha apostat per una elevada diversificació geogràfica, amb exportacions a gairebé 200 mercats, que permet amortir la inestabilitat i proteccionisme internacional.” I conclou: “Les dades d’aquest octubre ens deixen entreveure que som en un moment d’estabilització de volums als mercats internacionals.”

Hem de pensar que el sector exportador alimentari a escala de l’estat espanyol és el segon en importància, pràcticament empatat amb el primer, que és el de béns d’equipament i que enguany aporta el 18,6% de les exportacions totals. Segons el servei d’estudis de CaixaBank, el sector agroalimentari es consolida com a motor principal de les exportacions de béns de l’estat espanyol i el manté entre les principals potències exportadores de productes agraris a escala mundial. Entre els factors que expliquen aquesta solidesa, a més de la contrastada capacitat competitiva del sector, destaca la gran diversificació geogràfica de les destinacions de les exportacions, un element que confereix una resiliència notable al sector enfront de possibles xocs.

I acabo amb unes paraules que no he dit mai i que no m’agrada dir. M’ha semblat que la dada era prou important per a demanar l’opinió d’algun portaveu de les conselleries econòmiques de la Generalitat. Ho he demanat a Economia i a Empresa. De la primera m’han contestat que la qüestió era cosa de l’altra. I a l’altra, ni m’han contestat. Em preocupa que la Generalitat no tingui res a opinar sobre un aspecte cabdal de la nostra economia, fins i tot el dia que surten unes dades molt bones, i en bona part, sorprenents. I em preocupa perquè fa la sensació d’un cert desinterès d’explicar-se a la ciutadania. I això quan la cosa pinta bé. No m’agrada. Gens ni mica. I ho havia de dir.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor