Les ulleres que filtren la llum blava combaten realment la fatiga visual?

  • Una revisió d'estudis sobre aquesta qüestió conclou que no hi ha evidència científica que les lents que filtren la llum blava aconsegueixin de combatre la fatiga ocular

VilaWeb

Europa Press

21.08.2023 - 01:50

D’ençà del 2000, les òptiques recomanen com més va més les ulleres de filtre de llum blava, també conegudes com a lents de blocatge de la llum blava. Però, serveixen realment? Ara la ciència creu que les ulleres que es comercialitzen com a aptes per a filtrar la llum blava probablement no influeixen en la fatiga ocular causada per l’ús de l’ordinador ni en la qualitat del son.

Això conclou una revisió de disset assaigs controlats aleatoris de les millors ulleres disponibles fins avui, publicada a la Base de Dades Cochrane de Revisions Sistemàtiques (Cochrane Database of Systematic Reviews) i dirigida per investigadors de la Universitat de Melbourne (Austràlia), en col·laboració amb la Universitat de Londres (Regne Unit) i la Universitat de Monash (Austràlia). L’equip es va proposar d’avaluar els efectes de les lents amb filtre de llum blava per a millorar el rendiment visual, proporcionar protecció a la retina i millorar la qualitat del son en comparació amb les que no en tenen.

Una de les principals conclusions que se n’extreuen és la que explica Laura Downie, autora sènior de la revista i professora associada d’òptica i ciències de la visió a la Universitat de Melbourne: l’ús de lents amb filtre de llum blava pot no presentar avantatges a curt termini en comparació amb les lents sense aquest filtre. A més, Downie assegura que “tampoc no és clar si aquestes lents afecten la qualitat de la vista o del son, perquè no s’han pogut treure conclusions sobre els possibles efectes que tenen en la salut de la retina a llarg termini”.

El primer autor de la revisió, el doctor Sumeer Singh, investigador postdoctoral al Laboratori Downie, apunta que “cal fer recerca clínica d’alta qualitat amb un seguiment més prolongat i en poblacions més diverses per a determinar més clarament els efectes de les lents oftalmològiques amb filtre de llum blava sobre el rendiment visual, el son i la salut ocular”.

Segons Downie, “aquests anys s’ha debatut molt si les lents amb filtre de llum blava són adequades per a la pràctica oftalmològica. La investigació ha demostrat que aquestes lents es prescriuen amb freqüència als pacients perquè existeix un seguit de reclamacions de màrqueting sobre els possibles beneficis que comporta emprar-les. Els resultats de la nostra revisió, basats en les ulleres més bones disponibles avui dia, mostren que aquestes afirmacions no són concloents i són incertes”.

Una de les raons per les quals es diu que aquestes lents tenen beneficis és que els dispositius digitals moderns, com ara ordinadors i telèfons intel·ligents que emeten més llum blava que les fonts d’il·luminació tradicionals, s’utilitzen durant més temps i abans d’anar a dormir. Diu Singh: “La quantitat de llum blava que reben els nostres ulls de fonts artificials, com ara les pantalles d’ordinador, és aproximadament d’una mil·lèsima part de la que rebem de llum natural. També s’ha de tenir en compte que les lents amb filtre de llum blava solen filtrar entre el 10% i el 25% de la llum blava, segons el producte. Filtrar nivells més alts de llum blava exigiria que les lents tinguessin un tint ambre evident, fet que tindria un efecte substancial en la percepció del color”.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor