01.11.2016 - 10:44
|
Actualització: 01.11.2016 - 18:35
MADRID, 1 (EUROPA PRESS)
UGT reclama sancions elevades per eradicar el mal ús dels contractes temporals i atribueix la “progressiva precarització” de la feina als canvis legislatius empresos des del 2010 que segons la seva opinió han atorgat més poder als empresaris i aplanat el camí per “aprofundir en una utilització fraudulenta” de la contractació temporal.
Així ho assenyala el sindicat en un comunicat, en què denuncia que els contractes d’obra o servei i eventuals per circumstàncies de la producció, que acaparen vuit de cada deu contractes totals i nou de cada deu temporals cada any, “cada vegada duren menys i molt habitualment supleixen activitats estables a les quals correspondrien contractes fixos discontinus, temps imparcial indefinit o, sobretot i directament, indefinit ordinari a jornada completa”.
El sindicat exigeix la derogació de les dues últimes reformes laborals i que, al costat d’això, s’adoptin mesures eficaces per perseguir el frau en la utilització de la contractació temporal, el que segons la seva opinió exigeix que això tingui conseqüències econòmiques prou elevades per aconseguir una resposta “clarament” dissuasòria d’aquesta mala praxi del mercat laboral espanyol.
En aquest sentit, entén que la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea, més enllà d’equiparar la indemnització per acomiadament dels treballadors temporals i els indefinits, posa també en evidència la “falta de raonabilitat de la legislació espanyola, que permet comportaments fora de tota lògica econòmica i laboral i que generen precarietat i inestabilitat”.
LES CINC BRANQUES AMB MÉS CONTRACTES TEMPORALS
Les cinc branques que més utilitzen el contracte d’obra o servei són agricultura, ramaderia, caça i serveis; serveis de menjars i begudes (essencialment bars i restaurants); activitats de construcció especialitzada; construcció d’edificis, i educació. Per part seva, el contracte eventual es concentra en els serveis de menjars i begudes, agricultura, comerç al detall; serveis d’allotjament i indústria de l’alimentació.
A més, segons dades d’Eurostat de 2015, la taxa de temporalitat del sector primari a Espanya era del 61,2%, mentre que la mitjana de la zona euro en aquest sector era del 39,2%.
L’organització sindical adverteix que en “molts casos” poden estar utilitzant-se aquests contractes de manera impròpia o directament fraudulenta, en substitució del contracte fix discontinu, temps parcial indefinit o, directament, indefinit ordinari a jornada completa.
ELS CONTRACTES D’OBRA O SERVEI I EVENTUALS DUREN MENYS
La durada mitjana del primer ha passat en el període 2007-2015 de 91,9 a 51,4 dies (40 dies de caiguda, un 44,1%) i la del segon ha passat de 65,5 a 41,9 dies (23,6 dies de reducció, un 36%). “Això és un símptoma de la creixent rotació laboral del nostre mercat de treball”, assenyala UGT, que explica que ha augmentat el pes dels contractes de durada més curta en les dues figures.
Del 2007 a 2015, els contractes d’obra de durada igual o menor a 7 dies han passat de suposar el 5,2% al 10,7% i els de durada igual o inferior a un mes han crescut del 8,1% al 14,4%. El percentatge de contractes d’aquest tipus, que la seva durada és igual o menor a set dies, ha passat de 27,9% el 2007 a 43,7% en 2015, fet que suposa un augment de 15,8 punts percentuals. Els que duren un mes o menys han passat de suposar el 50,7% al 68,1%.
En aquest sentit, les dades de l’Informe del Mercat de Treball Estatal, fet pel Servei Públic de Feina Estatal (SEPE) reflecteix que la mitjana anual de contractes per persona en 2015 ha estat de 2,75, la més gran dels últims deu anys”; a 239.000 treballadors se’ls van realitzar més de deu contractes a l’any, i d’ells a 125.000 més de 15.
Per aquesta raó, UGT demana una revisió i anàlisi detallat de l’ús efectiu dels contractes d’obra o servei i eventual per circumstàncies de la producció en el conjunt del sistema productiu; l’equiparació de la indemnització dels contractes temporals a la dels indefinits i una reforma de la legislació dels contractes temporals per definir amb “més claredat” les causes permeses i les no autoritzades d’utilització de cadascuna de les modalitats de contractació temporal.
També advoca per articular un nou sistema de sancions econòmiques “prou elevades com perquè desencoratgi i dissuadeixi els casos de contractació fraudulenta, que constitueixen el component més gran de la injustificada precarització i inestabilitat laboral”.