UGT demana un model turístic “sostenible i de qualitat” i rebutja actes violents contra el turisme

  • Veu necessari reconduir la situació del sector i advoca per bandejar la cultura de l'externalització

VilaWeb
Redacció
08.08.2017 - 19:19

Veu necessari reconduir la situació del sector i advoca per bandejar la cultura de l’externalització

MADRID, 8 (EUROPA PRESS)

UGT ha rebutjat els actes de protesta violents que s’estan produint en algunes zones turístiques d’Espanya perquè la violència “no pot ser una forma de denúncia”, si bé ha reiterat la “imperiosa necessitat” d’actuar sobre el model turístic espanyol per aconseguir que sigui “sostenible i de qualitat”.

En una nota, el sindicat advoca per erradicar l’explotació laboral del model turístic, donar-li qualitat, sostenibilitat, i fer-lo compatible amb els drets ciutadans a les zones turístiques, un debat que “no es troba en l’enfrontament de nadius amb forans, sinó en la falta d’actuació política”.

El sindicat considera que és necessari reconduir la situació del sector turístic que, actualment està generant rebuig entre la població d’algunes zones d’Espanya com Barcelona, Sant Sebastià, Palma de Mallorca i Eivissa, per la massificació i les polítiques que “han permès l’explotació laboral, el frau fiscal, la degradació dels entorns urbans, i la sobreexplotació dels espais naturals”.

Per a l’organització sindical cal un canvi de polítiques, ja que “no es tracta de comptabilitzar, simplement quantes persones visiten el nostre país, sinó què és el que aporten”. “Aquesta situació té un impacte directe i negatiu sobre la qualitat dels serveis i l’empobriment de l’activitat turística. La sobresaturació i l’aglomeració han comportat mals en el benestar i la convivència en determinades poblacions”, denúncia.

ADVOCA PER UN CANVI DEL MODEL.

D’aquesta forma, aposta per desenvolupar un canvi de model, una estratègia turística comuna, a través d’una reconversió integral del sector amb implicació de les administracions públiques, i des del diàleg social, canviant l’actual model de sol, platja i oci a baixos preus, que dona “evidents símptomes d’esgotament”, i substituir-lo per un altre, on prevalgui un turisme de qualitat, d’alt valor afegit, desestacionalitzat, que faci un ús “eficient i eficaç” de les noves tecnologies i que aposti per la formació dels seus treballadors i treballadores, aixi com la millora de les condicions laborals.

Per això, advoca per potenciar elements com el patrimoni cultural i històric, el paisatge, la biodiversitat o la gastronomia, així com impulsar l’estabilitat laboral dels treballadors del sector turístic mitjançant una interrelació “eficaç i efectiva” de les diferents modalitats de turisme.

També veu precís repercutir beneficis empresarials en increments salarials dels treballadors i una inversió real en formació de treballadors que aporti qualitat i qualificació al sector. Potenciar, entre d’altres, la figura del treballador fix discontinu, que combina la temporalitat del sector amb les garanties jurídiques de continuïtat en l’ocupació.

Igualment, advoca per bandejar la cultura de l’externalització de serveis com a via per la precarització de les condicions laborals i diversificar el sector amb propostes de qualitat que ofereixin altres alternatives de tipus cultural, gastronòmic o rural.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor