17.06.2016 - 12:43
Sota el lema ‘Igual feina, igual sou’, el sindicat aposta per aplicar convenis sectorials
BARCELONA, 17 (EUROPA PRESS)
UGT de Catalunya ha llançat la campanya ‘Igual feina, igual sou’ amb la qual el sindicat vol visualitzar l’explotació laboral que practiquen moltes empreses multiserveis, també conegudes com a empreses de serveis integrals, que apliquen convenis propis en lloc dels sectorials, fet que suposa una reducció del salari del 50%, majors jornades laborals i menys drets socials.
“Passem a l’ofensiva sindical”, han assegurat aquest divendres en roda de premsa el secretari general d’UGT de Catalunya, Camil Ros, i la secretària de Política Sindical, Nuria Gilgado, que han indicat que el sindicat es desplaçarà fins a la seu aquest tipus d’empreses per repartir octavilles i simbolitzaran l’explotació laboral amb senyals de trànsit gegants, com les de ‘circulació prohibida’ a l’explotació, entre d’altres accions.
Ros ha sostingut que l’objectiu de la campanya és difondre la realitat del mercat de treball: “Les empreses que apliquin aquestes condicions de feina patiran i patiran amb la seva imatge, perquè anirem fins a elles per visualitzar-ho”.
Ha incidit que la reforma laboral dóna cobertura a aquesta mena de pràctiques, però “tot i que sigui legal, existeix explotació laboral”, i Ros ha lamentat que tampoc es posen els mitjans necessaris per evitar aquestes situacions per part d’Inspecció de Treball.
El problema és que les empreses multiserveis, com Randstad Project Services, ISS Outsorcing i Grup Constante Servicios –segons ha citat Gilgado– regulen les condicions laborals dels seus treballadors amb convenis propis d’empreses, evitant aplicar els convenis col·lectius sectorials, el que dóna lloc a menys salari i més precarietat laboral.
DESIGUALTAT SALARIAL
A manera d’exemple, les cambreres de pis contractades per empreses multiserveis cobren un sou brut de 674,02 euros per una jornada laboral anual de 1.800 euros, mentre que el conveni col·lectiu d’hostaleria i turisme de Catalunya preveu 1.286,61 –sense tenir en compte complements– per una jornada de 1.791 hores anuals.
Casos així es repeteixen en altres sectors com els del transport i la logística, que cobren un 45% menys malgrat treballar 60 hores més a l’any; el del metall, i també al de la pasta, el paper i el cartró.
“No es pot permetre una explotació laboral del 50%”, ha incidit el secretari general d’UGT de Catalunya, que ha apuntat que la crisi s’està utilitzant per fer un mercat de treball pitjor i amb més explotació laboral.
Per aquesta raó, el sindicat, que fins ara ha impugnat convenis d’empreses multiserveis, ha denunciat davant d’Inspecció de Treball possibles cessions il·legals i inclòs clàusules en les plataformes de negociació que han obligat a aquestes empreses a aplicar convenis sectorials a la seva activitat externalitzada, vol actuar també mitjançant l’Estatut dels Treballadors i les taules de negociació col·lectiva.