El Tribunal Constitucional d’Uganda avala la pena de mort per “homosexualitat agreujada”

  • Els jutges justifiquen l'aval a la llei contra l'homosexualitat perquè, diuen, els tribunals han de tenir en compte les normes sòcio-culturals, els valors i les aspiracions d'Uganda

VilaWeb
Protesta davant de l'ambaixada d'Uganda a Alemanya per la llei contra l'homosexualitat. (fotografia: Europa Press/Eric Kayne)
Europa Press
03.04.2024 - 12:57
Actualització: 03.04.2024 - 14:00

El Tribunal Constitucional d’Uganda ha avalat pràcticament tota la llei del 2023 contra els drets de les persones LGBTI, que inclou la pena de mort per als casos de “homosexualitat agreujada”, un terme ambigu que abasta les relacions amb menors o discapacitats, les fetes sota coacció o amb una persona inconscient. Els jutges fan referència a la “singularitat” de la constitució ugandesa per a argumentar que els tribunals han de tenir en compte “les normes sòcio-culturals, els valors i les aspiracions” propis d’Uganda.

“La llei contra l’homosexualitat és, en general, un reflex de les realitats sòcio-culturals de la societat ugandesa i va ser aprovada per una majoria aclaparadora dels representants triats democràticament pels ciutadans”, diu el Tribunal Constitucional en un comunicat, que el govern ugandès ha compartit.

Malgrat l’aval general, els jutges anul·len qüestions previstes per la llei perquè, diuen, entenen que cal preservar “l’equilibri delicat” entre els interessos de la societat i “l’autonomia individual”. En concret, han anul·lat la criminalització de la cessió d’instal·lacions amb “fins homosexuals”, la implicació en actes que derivin del contagi d’una “malaltia terminal” o la possibilitat que no calgués ni tan sols una denúncia a la policia en cas de constància dels suposats delictes.

El president d’Uganda, Yoweri Museveni, va promulgar la polèmica llei el maig del 2023 amb gran estupefacció i condemna d’entitats defensores dels drets humans i de múltiples governs de la comunitat internacional. Va dir que amb la llei les autoritats ugandeses no perseguirien ningú per la seva orientació sexual.

El Banc Mundial va reaccionar a la llei amb la revisió dels fons prevists per a Uganda, i el govern dels Estats Units va adoptar sancions contra alts càrrecs ugandesos.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor