11.06.2017 - 13:16
BRUSSEL·LES, 11 (EUROPA PRESS)
Aquest diumenge ha entrat en vigtor la supressió dels visats de curta durada per viatjar a la UE –fins el 90 dies dins de qualsevol període de 180 dies– per als ucraïnesos amb passaport biomètric.
La mesura permetrà als ucraïnesos viatjar al bloc sense necessitat de visat –amb l’excepció d’Irlanda i el Regne Unit– per motius de turisme, visitar a familiars i amics o negocis, però no per treballar en la UE.
El ple de l’Eurocambra ja va aprovar a l’abril suprimir els visats per als ucraïnesos i el Consell va aprovar formalment la mesura l’11 de maig, amb el que es va donar via lliure a la seva publicació en el Diari Oficial de la UE.
La Comissió Europea ja va concloure al desembre de 2015 que Ucraïna complia totes les condicions per eliminar els visats per als seus ciutadans i a l’abril de 2016 va presentar la seva proposta formal per a això.
Els Governs europeus van acordar a la fi de l’any passat suprimir els visats per als ucraïnesos i els georgians però ho van condicionar a l’entrada en vigor del nou mecanisme acordat per reintroduir més fàcilment els visats quan es detecta un augment de la immigració irregular o una amenaça per a la seguretat.
Els Vint-i-vuit van aprovar el 27 de febrer les noves normes que facilitaran reintroduir els visats per als nacionals de tercers països ara exempts d’ells en cas d’una forta pressió migratòria, que ja van ser aprovades a mitjan desembre pel ple de l’Eurocambra. Els georgians ja poden viatjar a la UE sense visat des del passat 28 de març.
El ministre de l’Interior i Seguretat Nacional maltès, Carmelo Abela, va assegurar al maig que la supressió dels visats per als ucraïnesos és “un esdeveniment important, que ajudarà a reforçar les relacions entre els ciutadans d’Ucraïna i de la UE” i ha estat possible després que Ucraïna hagi completat “les reformes necessàries” en àrees com “la immigració, la seguretat i l’ordre, les relacions externes i els drets fonamentals”.
A més, va recordar que les noves normes aprovades per suspendre el règim sense visats “permet que la Unió suspengui aquesta liberalització si hi ha qüestions serioses migratòries i de seguretat amb Ucraïna”.