La UE es proposa de vaccinar el 80% dels més grans de vuitanta anys i sanitaris al març i el 70% de la població a l’estiu

  • La Comissió Europea demana als estats un acord abans de final de mes per crear d'un "certificat de vaccinació" europeu

VilaWeb

ACN

19.01.2021 - 16:33

La Unió Europea es proposa de vaccinar el 80% dels més grans de vuitanta anys, sanitaris i personal de les residències al març i el 70% de la població a l’estiu. Aquest és l’objectiu que ha marcat avui la Comissió Europea en un intent per apressar als estats a vaccinar davant les “diferències significatives” en el ritme de vacunació al bloc europeu. Per ara, la UE ha administrat la primera dosi a poc més d’un 1% de la població.

D’altra banda, l’executiu europeu ha demanat als estats un acord per crear “certificat de vaccinació” europeu abans de final de mes. El document serviria per homologar la immunització entre “els sistemes sanitaris de la UE” i eventualment a escala mundial en coordinació amb l’Organització Mundial de la Salut.

Per ara els estats discrepen sobre l’ús d’un “passaport de vaccinació” de la covid-19 per viatjar i prefereixen prioritzar la creació d’un certificat “per motius mèdics”. Així, s’espera que s’impulsi primer el document abans de decidir sobre la seva utilitat per facilitar la mobilitat al bloc europeu.

Desigual ritme de vaccinació

Dinamarca, Malta Eslovènia i Itàlia encapçalen la cursa per vaccinar la població contra la covid-19 a la Unió Europea, que va començar la campanya el 26 de desembre. Segons les últimes dades, les autoritats daneses han vaccinat un 2,94% de la població amb la primera dosi del vaccí, les malteses el 2,65%, eslovenes el 2,07% i les italianes el 1,96%.

Per contra, l’estat francès, la República Txeca, els Països Baixos i Bulgària estan a la cua en la campanya europea de vaccinació, ja que menys del 0,7% dels habitants ha rebut la primera dosis.

Mesures contra la tercera onada

Pel que fa a la situació actual, la CE desaconsella realitzar “viatges no essencials” fins que la situació epidemiològica millori considerablement. A més, demana als estats que continuïn demanant test PCR per viatjar des d’àrees amb una alta incidència de variants del virus que siguin “preocupants”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor