La UE anuncia un acord entre Sèrbia i Kossove per a posar fi a la crisi fronterera

  • Així ho ha anunciat a Twitter l'Alt Representant per la Política Exterior de la UE, Josep Borrell

VilaWeb

Europa Press

27.08.2022 - 19:38
Actualització: 27.08.2022 - 21:11

La Unió Europea ha anunciat aquesta tarda que Sèrbia i Kossove han arribat a un acord per a posar fi a la crisi oberta per la polèmica llei kosovesa que obliga els conductors serbis a canviar les matrícules i lliurar els documents d’identitat –per a ser reemplaçats per uns altres d’emesos a Pristina– a l’hora de travessar la frontera cap a Kossove.

Així ho ha anunciat a Twitter l’Alt Representant per la Política Exterior de la UE, Josep Borrell. “Sèrbia ha acordat d’abolir els documents d’entrada/sortida per als titulars de documents d’identitat de Kossove, mentre que la part kosovesa ha acordat de no introduir-los per als titulars de documents d’identitat serbis”, ha explicat en un enfilall. I ha afegit: “Els serbo-kosovesos, així com tots els altres ciutadans, podran viatjar lliurement entre Kossove i Sèrbia tot utilitzant la targeta d’identificació. La UE n’acaba de rebre garanties del primer ministre de Kossove, Albin Kurti.”

Les disputes frontereres fan revifar velles tensions

Sèrbia i Kossove van protagonitzar un nou episodi del seu llarg enfrontament arran de l’anunci per part de les autoritats kosoveses de deixar de reconèixer els documents d’identitat serbis a principi d’agost. Les autoritats sèrbies, per la seva banda, tampoc no reconeixen els documents kosovesos.

Com a resposta, militars serbis van blocar l’accés a dos passos fronterers al nord de Kossove, àrea de majoria sèrbia. La policia de Kossove va informar que perpetradors –no identificats– van disparar contra oficials kosovesos, si bé ningú resultà ferit en l’incident. La crisi va forçar la missió de l’OTAN a Kossove a pronunciar-se en un comunicat en què recordà que està llesta per a prendre qualsevol mesura que sigui necessària per a garantir l’estabilitat del país, incloent-hi el desplegament de més efectius.

Kossove, que és majoritàriament habitat per albanesos, es va separar de Sèrbia el 1999 i va declarar la independència l’any 2008. Sèrbia no n’ha reconegut la independència i continua reclamant el territori com a propi.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor