26.11.2021 - 09:28
|
Actualització: 26.11.2021 - 15:30
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha avançat que proposarà als estats de la UE que suspenguin els vols amb el sud d’Àfrica arran de la nova variant del coronavirus que s’ha detectat a Sud-àfrica, però que ja s’ha extès a Botswana, Hong Kong o Israel.
The @EU_Commission will propose, in close coordination with Member States, to activate the emergency brake to stop air travel from the southern African region due to the variant of concern B.1.1.529.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) November 26, 2021
De fet, membres del bloc europeu —també ho ha fet el Regne Unit— ja han decidit pel seu compte suspendre les connexions aèries amb els països africans afectats per la nova variant. L’Estat Espanyol ja ha anunciat que suspendrà els vols a Sud-àfrica i Botswana, una mesura que entrarà en vigor el dimarts. Així ho ha anunciat la ministra de sanitat espanyola, Carolina Darias, que també ha dit que demanarà als passatgers procedents de zones de risc una prova de detecció del virus, a més del certificat de vacunació.
El govern britànic ha emès un comunicat en què informa que des d’avui se suspenen els vols procedents de Sud-àfrica, Namíbia, Lesotho, Botswana, Eswutini i Zimbàbue. La mesura s’acabarà diumenge, quan es posarà en funcionament un sistema de quarantena en establiments hotelers pels viatgers procedents d’aquests països.
Per la seva part, el govern d’Israel ha anunciat que els ciutadans estrangers dels països afectats ja no poden viatjar a Israel i que els israelians que tornin d’aquestes zones hauran de fer una quarantena de catorze dies en un hotel per a malalts de coronavirus.
Una variant caracteritzada per les mutacions
Avui l’Organització Mundial de la Salut es reuneix per analitzar aquesta nova variant, que es denomina B.1.1.529, amb l’objectiu de determinar si ha de ser designada com una “variant d’interès o preocupant”. La doctora Maria Van Kerkhove, epidemiòloga líder de la OMS, ha apuntat que encara no es coneix gairebé res de la nova variant, però que sí que se sap que té un gran nombre de mutacions. “La preocupació és que quan tens tantes mutacions, això pot tenir un impacte en com es comporta el virus”.
Aquestes mutacions que caracteritzen la nova variant, unes 50 respecte a la primera coneguda, fan que el virus sigui molt diferent del primer que va sorgir a Wuhan. A més, algunes de les mutacions detectades estan associades a un increment en la transmissibilitat i a la resistència a la immunitat, segons dades obtingudes en altres variants estudiades del virus. Això preocupa als científics, ja que podria afectar a l’acció de les vacunes, que van ser dissenyades per combatre la versió original del virus.
Les investigacions sobre aquesta nova variant es troben encara en una fase inicial. “Trigarem unes setmanes a comprendre quin impacte té aquesta variant, que s’està monitorant”, ha explicat Van Kerkhove. “Ara mateix els investigadors es reuneixen per entendre on són les mutacions i que poden significar potencialment per les nostres proves diagnòstiques, teràpies i vacunes”, ha aclarit.
De moment, segons dades del govern del servei de salut de Sud-Àfrica, aquesta variant s’ha estès de forma més ràpida que altres com la Beta o la Delta en un moment d’increment de casos al país.