La UE proposa un passaport sanitari amb un codi QR per a validar la vaccinació, els anticossos i les proves de covid

  • L'anomenat Certificat Verd Digital, que ara ha de ser avalat pels estats membres, serà completament gratuït

VilaWeb
ACN
17.03.2021 - 13:07
Actualització: 17.03.2021 - 16:27

Brussel·les proposa un passaport sanitari gratuït per a verificar amb un codi QR la vaccinació, haver passat el virus o ser negatiu de la covid-19. La Comissió Europea ha presentat la proposta sobre aquest document de viatge que, a l’espera del vist-i-plau dels governs europeus, no estarà enllestit abans del juny, perquè l’executiu europeu tardarà com a mínim tres mesos a fer-lo operatiu a escala tècnica. De totes maneres, quedarà en mans dels estats decidir quines proves accepten com a salconduit, a més de les restriccions de moviment per la covid-19. La CE ha avisat que els no vaccinats hauran de tenir la mateixa llibertat de moviment que els vaccinats mentre se sotmetin a “proves o quarantenes”. “Estar vaccinat no serà una precondició per a viatjar”, insisteixen des de Brussel·les.

Els vint-i-set estats membre de la Unió Europea discutiran el sistema de mobilitat ideat per l’executiu d’Ursula Von der Leyen en la cimera del 25 i 26 de març. D’entrada, els dirigents europeus estan a favor d’un passaport covid-19, mentre no signifiqui una discriminació per als no vaccinats. A Brussel·les defensen de fer un document flexible que permeti de demostrar l’estatus sobre la covid-19 amb la idea de reactivar els viatges a l’estiu.

“El Certificat Verd Digital ofereix una solució a tota la UE per a garantir que els ciutadans es beneficiïn d’una eina digital harmonitzada per moure’s per la Unió”, ha defensat la vice-presidenta de la Comissió Vera Jourová.

El nou sistema

Actualment, la majoria de països exigeixen als viatgers proves de la covid-19, com ara un PCR o una prova d’antígens, per a desplaçar-se dins la UE. Altres estats que obliguen a presentar una prova demanen de fer una quarantena. Per ara, no s’accepten certificats de vaccinació per a entrar a cap estat de la UE. Tampoc no s’admeten les proves d’anticossos ni els certificats que demostren haver passat la covid-19.

Per això, la Comissió Europea proposa ara un nou sistema de mobilitat europea que integri les tres opcions: proves de covid-19, vaccinació i una prova d’haver superat el virus. Batejat com a Certificat Verd Digital, aquest document de viatge serà eminentment digital, gratuït i permetrà demostrar alguna d’aquestes tres situacions. Tot i això, també tindrà una versió en paper. En qualsevol format, comptarà amb un codi QR que “permeti la verificació de l’autenticitat, validesa i integritat del certificat”.

El document estarà en les llengües oficials de l’estat que l’emeti i en anglès, segons la proposta de l’executiu comunitari.

La CE s’encarregarà de crear el sistema i ajudarà els estats en el desenvolupament del software “per garantir que tots els certificats es puguin verificar a la UE”.

Homologació de la vaccinació

La UE ja compta amb un llistat de proves PCR i d’antígens homologables a tots els països del bloc. En canvi, encara no hi ha una llista similar per a la vaccinació. Brussel·les fa setmanes que treballa amb les capitals per aconseguir que tots els certificats de vaccinació que s’expedeixin als vint-i-set estats membre es puguin reconèixer a tota la UE. La idea és que tots els estats donin un certificat als seus ciutadans quan els vaccinin i que sigui homologable arreu del bloc europeu.

L’ús del certificat de vaccinació en l’àmbit de la mobilitat quedarà en mans dels governs europeus. Podran decidir si serveix per a viatjar o no. També si donen llibertat de moviment als ciutadans que només hagin rebut una dosi d’aquells vaccins que en requereixen dues.

De totes maneres, Brussel·les insta els estats a utilitzar els certificats de vaccinació com a salconduit. “Si un estat continua exigint la quarantena o la prova de covid-19, ho haurà de notificar a la Comissió i a la resta d’estats membres i explicar els motius d’aquestes mesures”, defensa l’executiu comunitari.

No tots els vaccins permetran la mobilitat. Els avalats per l’Agència Europea de Medicaments (Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford-AstraZeneca i Janssen) donaran llibertat de moviment, si així ho decideixen els estats. En canvi, els que no tinguin encara el vist-i-plau de l’EMA, com l’Sputnik, només s’acceptaran als països que sí que els hagin autoritzat, com és el cas d’Hongria. Per exemple, un ciutadà hongarès vaccinat amb l’Sputnik no podria entrar a l’estat espanyol.

Prova d’haver passat la covid

A part de la vaccinació i de les proves de covid-19, la CE vol que un “certificat de recuperació” de la malaltia també pugui servir per a viatjar. Aquest document haurà d’especificar quan el viatger va donar positiu i fins quan és vàlid. Serà decisió de les autoritats estatals marcar els períodes de validesa dels certificats.

Les proves PCR o d’antígens

L’últim recurs per a viatjar i evitar les quarantenes seria aportar el resultat d’una prova PCR o d’antígens, en funció de les restriccions de cada estat. Aquesta opció és l’única que en la majoria dels països implica un cost per al passatger. A l’estat espanyol el cost de les PCR es mou entorn dels 100 euros.

Abast del passaport

Brussel·les demana que el passaport sanitari sigui vàlid a tots els estats membre de la UE amb la possibilitat que serveixi per Islàndia, Liechtenstein, Noruega i Suïssa, si aquests països ho desitgen. Qualsevol ciutadà de la UE ha de poder obtenir el document de viatge, així com els estrangers residents a la UE i els visitants amb dret a viatjar arreu del bloc europeu.

La Comissió Europea defensa que aquest sistema ha de ser “temporal” i que s’haurà d’eliminar quan l’Organització Mundial de la Salut declari la fi de la “l’emergència sanitària internacional per la covid-19”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor