05.03.2023 - 20:53
|
Actualització: 05.03.2023 - 21:53
D’ençà del 2015, la Unió Europea ha destinat 53,5 milions d’euros a pagar a funcionaris que ja han deixat de treballar-hi. És una informació que ha avançat el diari Ara i segons la qual les institucions comunitàries detallen quant paguen a funcionaris que ja no presten els seus serveis, fins cinc anys abans de jubilar-se. Les indemnitzacions se situen, de mitjana, als 8.227 euros mensuals, però hi ha casos en què poden acostar-se als 20.000 euros al mes.
El cost de les excedències varia segons la institució. Encapçala el rànquing la Comissió Europea amb 174 ex-treballadors beneficiats i amb uns costos que superen els 31 milions d’euros. La segueixen el Parlament Europeu, amb més de 58 ex-treballadors i 9 milions d’euros i el Consell de la Unió Europea amb 36 treballadors i 7 milions d’euros. Així, segons les dades de l’Oficina de Gestió i Liquidació de Drets Individuals de la Comissió Europea hi ha 309 persones que han estat beneficiades per “l’excedència per interès de servei”, una figura regulada a la qual només pots accedir com a molt d’hora, cinc anys abans de l’edat de jubilació.
La decisió final de concedir les excedències en interès de servei la pren el secretari general de cada institució, que és el màxim responsable. Ara bé, no hi ha unes condicions concretes que marquin quins treballadors poden fer-ho i quins no. Fonts de les institucions europees expliquen que es decideix prescindir d’un funcionari encara que continuï cobrant quan requereixen d’una inversió en formació desproporcionada amb relació als anys que els queden al món laboral. Ho fan, sobretot, referint-se a l’àmbit de les noves tecnologies i de la digitalització.