La UE inclou l’H2Med i la planta d’electròlisi de Tarragona en la llista de projectes que opten a fons europeus

  • Les iniciatives també es beneficiaran de procediments reglamentaris més àgils i de permisos simplificats

VilaWeb

ACN

28.11.2023 - 13:45

La Comissió Europea ha inclòs el corredor d’hidrogen que ha de connectar la costa del Principat amb l’estat francès i Alemanya —conegut com a H2Med— i la planta d’electròlisi de Tarragona en la seva llista de 166 projectes estratègics que poden optar a fons europeus. Per primera volta, el llistat identifica projectes transfronterers i també iniciatives vinculades amb l’hidrogen. Segons la comunicació emesa per l’executiu comunitari, l’objectiu de donar suport a aquestes infrastructures és el de duplicar la capacitat de la xarxa elèctrica de la Unió Europea de cara al 2030 i aconseguir que almenys un 42,5% de l’energia consumida als vint-i-set provingui de fonts renovables.

Segons ha detallat la Comissió, els projectes seleccionats podran rebre finançament del Fons Europeu de Connexió, que disposa d’un pressupost de 5.840 milions d’euros per al període 2021-2027. Alhora, les iniciatives es beneficiaran de procediments reglamentaris més àgils i de permisos més simplificats.

Dels 166 projectes totals, més de la meitat (85) fan referència a l’electricitat, des d’instal·lacions offshore fins a iniciatives per millorar la interconnexió entre estats. La resta corresponen a l’hidrogen i a l’electròlisi (65) i a projectes vinculats a la reducció de les emissions de diòxid de carboni i a l’emmagatzematge (14).

Més enllà de les dues mencions al Principat, la llista inclou infraestructures d’interconnexió elèctrica entre el nord de Portugal i Galícia, i unes quantes connexions a l’interior de la península vinculades a l’H2Med.

Per a la comissària d’energia, Kadri Simson, la llista “dibuixa el nou mapa energètic d’Europa”. “L’era dels combustibles fòssils s’ha acabat, i ara és moment d’invertir en infraestructura energètica més adequada, flexible, descentralitzada i digitalitzada, on els consumidors són també productors i on la major part de l’energia prové de fonts renovables”, destaca.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor