04.11.2021 - 16:42
La Unió Europea tanca la porta a compensar els estats pobres afectats pel canvi climàtic causat per les seves emissions. Els països en desenvolupament reclamen que se’ls indemnitzi per pèrdues i danys, però els països rics que, històricament, han contribuït més a l’escalfament global, es neguen a obrir una negociació en termes de reparació i centren el debat en les ajudes a l’adaptació. El cap negociador de la Comissió Europea a la 26a Conferència Mundial del Clima (COP26), Jake Werksman, ha assegurat que en aquesta trobada no es negociarà una compensació.
Werksman ha remarcat que a la COP25 ja es va descartar i que les converses a la COP26 de Glasgow “no es desviaran”, malgrat la insistència dels grups ecologistes i dels països pobres més afectats per les catàstrofes causades per l’escalfament global.
Us expliquem com s’organitza la conferència sobre el clima i quins objectius té: què és la COP26?
Balanç de la COP26
Tot i que encara queda una setmana més de negociacions a la COP26, Brussel·les ja dona per fet que no hi haurà més grans anuncis i mira més enllà de Glasgow. “Haurem de continuar la pressió política per aconseguir més ambició”, ha dit Werksman en una conferència de premsa. La CE admet que els compromisos que s’han fet durant la cimera de cap no seran significatius”a l’hora d’evitar que la temperatura s’elevi 2,7° aquest segle, com pronostica Nacions Unides.
Per contra, veu positiu que s’hagi posat més diners sobre la taula aquests dies i que els països desenvolupats estiguin “en camí” de pagar els cent mil milions d’euros anuals als quals s’havien compromès a destinar per frenar el canvi climàtic. “Són bones notícies”, ha afirmat.
Per últim, Werksman creu que hi ha senyals que indiquen unes raonablement bones expectatives per arribar a un acord sobre les regles de l’Acord de París. A la COP25 de Madrid ja es van negociar, però van quedar pendents algunes carpetes tècniques com el funcionament dels mercats mundials de carboni i el rendiment de comptes dels països.