12.01.2024 - 14:34
|
Actualització: 12.01.2024 - 15:38
El govern català i espanyol van dir que, tot i que Bèlgica substituïa l’estat espanyol al capdavant de la presidència rotatòria de la Unió Europea, res no canviaria en referència a l’oficialitat del català i que tenien la disposició i voluntat de mantenir viva la proposta. No obstant això, en la primera reunió del Consell d’Afers Generals de la Unió Europea, que es farà el 29 de gener, ja no s’ha inclòs la qüestió a l’ordre del dia, segons que ha avançat l’Ara i ha confirmat VilaWeb, i es mantindran les discussions en l’àmbit tècnic.
L’oficialitat del català s’ha discutit en totes les reunions d’ençà del mes de setembre, però en aquesta no es farà tot esperant els informes jurídics i financers sobre l’impacte econòmic i material que tindria l’oficialitat, tot i deixar clar que qui n’assumiria el cost seria l’estat espanyol. Sobre això, fonts de la presidència belga expliquen que la presidència analitzarà tots els documents a escala tècnica, és a dir, que no arribarà a discutir-se al Consell d’Afers Generals, i així es mantindrà fins que arribin les avaluacions d’impacte completes, que és previst que triguin un temps a publicar-se.
Sobre això, el secretari d’Estat per a la Unió Europea del govern espanyol, Pascual Navarro, durant l’última compareixença de premsa posterior al Consell d’Afers Generals, va dir que les discussions continuaria entre els estats membres “fins a una aprovació final”. En la mateixa línia, la consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, també va prometre el mes de desembre que continuarien treballant, tant amb el govern espanyol com amb el de Bèlgica, per aconseguir l’oficialitat del català.