La UE tanca un acord sobre les noves regles de dèficit i deute

  • Ara per ara no se sap quan es començaran a aplicar les normes, però la Comissió Europea estudia si pot ser al pressupost de l'any que ve

VilaWeb

ACN

10.02.2024 - 10:46
Actualització: 10.02.2024 - 11:36

El Consell de la UE i el Parlament Europeu han tancat aquesta matinada un acord sobre les noves regles de dèficit i deute. El pacte entre tots dos legisladors per reformar les normes fiscals ha arribat menys de dos mesos després de l’acord polític assolit pels ministres d’Economia i Finances de la UE sobre les normes que limiten el dèficit i el deute.

Tancar un acord amb l’eurocambra abans del març era clau perquè les noves normes es poguessin aprovar aquesta legislatura. De fet, tots dos legisladors ja aspiraven a poder tancar un pacte a principi de febrer perquè el Parlament Europeu ho pogués votar en el ple d’Estrasburg abans de les eleccions. “Les noves normes garantiran unes finances públiques equilibrades i sostenibles, reforçaran l’atenció a les reformes estructurals i fomentaran les inversions, el creixement i la creació d’ocupació a tota la UE”, diu el ministre de Finances belga, Vincent Van Peteghem, en un comunicat del Consell, que celebra l’acord “equilibrat” que permetrà que s’apliqui de seguida.

Del Parlament Europeu, l’eurodiputada socialista de Portugal Margarida Marques en destaca l’enfocament cas per cas i la flexibilitat de les noves regles fiscals per a prevenir les polítiques d’austeritat.

Què s’ha pactat?

Les normes noves mantenen els objectius fiscals d’abans de la pandèmia: un dèficit d’un 3% i un deute inferior a un 60% del PIB. Tot i això, introdueixen objectius individuals de quatre anys per a cada estat membre, tot tenint en compte la situació de cada país. Aquest període es pot ampliar a set anys si els països es comprometen a aplicar reformes i inversions pactades amb la Comissió Europea amb la despesa neta primària com a variable de control.

També exigeixen una reducció anual mínima del deute d’un punt percentual als països més endeutats, els qui tenen un deute per sobre d’un 90%. L’ajustament serà d’un 0,5% en el cas dels estats que tenen un deute entre el 60% i el 90%. A més, l’acord preveu que els països amb un dèficit per sota d’un 3% l’hagin de continuar reduint fins a l’1,5%, amb l’objectiu de crear un marge fiscal per a fer front a possibles crisis.

Els estats que superin el llindar d’un 3% de dèficit hauran de fer un ajustament estructural del 0,4% anual i del 0,25% en cas que el camí cap a la reducció s’allargui fins a set anys. Les regles també preveuen un període transitori fins el 2027 per suavitzar l’impacte de la pujada de la càrrega dels interessos.

Ara per ara no se sap quan es començaran a aplicar les noves normes. La Comissió Europea estudia si es poden començar a aplicar en el pressupost de l’any vinent.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor