21.02.2022 - 11:51
|
Actualització: 21.02.2022 - 12:51
El ministre d’Afers Estrangers d’Ucraïna, Dymitro Kuleba, ha reclamat a la Unió Europea que imposi ja algunes sancions contra Rússia arran del desplegament militar que ha fet a la frontera. A la seva arribada a Brussel·les, on avui mantindrà una reunió amb els ministres d’Afers Estrangers de la UE, Kuleba ha avisat que els missatges polítics de suport no són suficients i ha exigit al bloc europeu que elevi el to contra el president rus, Vladímir Putin. “És legítim imposar algunes sancions ja”, ha defensat. Kíev considera que Moscou ha empitjorat el conflicte de manera híbrida amb ciberatacs, desinformació i un augment de l’activitat militar al voltant d’Ucraïna.
Amb tot, Kuleba ha celebrat que Putin i el president dels Estats Units, Joe Biden, estiguin disposats a reunir-se per rebaixar la tensió. L’Alt Representant de la UE, Josep Borrell, també veu amb bons ulls aquesta iniciativa: “Qualsevol intent per evitar la guerra és molt necessari”.
Borrell ha assegurat que els ministres parlaran amb Kuleba sobre com poden continuar donant suport a Ucraïna, però no ha mencionat les sancions. De fet, fonts diplomàtiques europees apunten que el paquet de sancions contra Rússia s’activarà si hi ha un atac militar contra Ucraïna. També contemplen sancionar Bielorússia si participa en una eventual agressió.
En els últims dies, els EUA ha avisat que Putin ja té decidit envair Ucraïna, inclosa la capital, Kíev. Rússia té desplegat un important contingent de tropes a la frontera est d’Ucraïna, just al costat del Donbass. El conflicte en aquest territori, parcialment controlat pels rebels prorussos, es va intensificar la setmana passada amb bombardejos i l’evacuació de civils. Moscou també ha enviat efectius al sud de Bielorússia, una frontera que queda molt a prop de Kíev.