15.03.2024 - 17:09
|
Actualització: 15.03.2024 - 22:17
En un comunicat publicat aquest vespre, els sindicats de presons han reiterat la negativa a negociar sobre el blocatge als accessos als centres penitenciaris, que ha començat avui arran de l’assassinat d’una cuinera de la presó de Mas d’Enric a mans d’un intern, fins que no dimiteixi la consellera de Justícia, secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, i el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó.
Oberts a la negociació sempre que s’incorporin nous interlocutors
Al text, els sindicats denuncien les “mentides” del secretari de Calderó durant la conferència de premsa, en què ha dit que hi ha hagut contactes continus amb les organitzacions representatives durant el dia. “En cap cas n’hi ha hagut”, asseveren.
“Considerem que mentir públicament i de manera conscient per part d’un alt càrrec del govern, l’inhabilita per a continuar exercint les seves funcions, i per tant ens reafirmem en la nostra petició del seu cessament”, afegeixen.
I acaben dient: “Els sindicats representatius estem oberts a la negociació, sempre que s’incorporin nous interlocutors. Mentre això no es produeixi, la mobilització dels treballadors i treballadores continuarà”.
Preveuen mobilitzacions llargues
En una compareixença aquesta tarda, la consellera ha explicat que s’havia obert una investigació policíaca i judicial, a més d’un expedient informatiu per a clarificar què va passar. Sobre això, ha citat els sindicats de presons i ha demanat de reprendre el diàleg. Per contra, els sindicats de presons han decidit de no assistir a la reunió que hi havia convocada a les 14.00 i han dit que Ubasart i Calderó ja no eren “interlocutors vàlids”. Per això, no es reuniran amb el govern fins que Ubasart i Calderó dimiteixin o siguin destituïts, segons que han explicat a l’ACN.
Ubasart ha descartat de dimitir del càrrec i de destituir el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó. “Segurament seria la decisió més fàcil, però no la més encertada”, i ha dit que la cúpula de Justícia i dels serveis penitenciaris tenien la responsabilitat i l’obligació de gestionar la crisi. Sobre això, el govern ha creat un gabinet de crisi amb els departaments de Justícia, Presidència i el de l’Interior.
Tot i el blocatge, els funcionaris del torn de nit que treballaven d’ençà d’ahir al vespre poden sortir i són rellevats per companys, però les plantilles a l’interior continuen essent com si fossin de nit. Avui al centre penitenciari de Mas d’Enric hi ha una vintena de funcionaris, mentre que, normalment, acostuma a haver-hi una seixantena per a cadascun dels tres torns. “Alguns companys hi són des d’ahir al vespre”, ha dit la portaveu d’UGT Presons, Núria Masarre. Segons Masarre, els ànims a l’interior es mantenen “tranquils” i “els companys resisteixen”. De fet, ha confirmat que “mentre els de dins aguantin”, ells mantindran els talls.
Durant la jornada de protesta, vora de 5.000 interns de sis centres dels nous que hi ha a Catalunya no han pogut sortir de les cel·les d’ençà d’ahir a la nit. Això pot generar situacions de risc, segons al govern, no només per als interns, sinó també pels mateixos treballadors penitenciaris. Els sindicats, per la seva banda, consideren que aquesta mena d’advertiments “estan clarament destinades a culpabilitzar al col·lectiu enfront de l’opinió pública”.
De fet, els han servit els àpats a les cel·les mateixes. Una situació que, segons alguns treballadors, pot causar certs moments de tensió. D’ençà de quarts de sis del matí, entre dues-centes persones i tres-centes s’han anat concentrant a la porta del centre penitenciari de Mas d’Enric per denunciar la mort d’una companya en mans d’un reclús. “Tots som Núria” i “consellera dimissió” han estat els dos càntics més repetits de la jornada. A quarts d’una del migdia, els familiars de la víctima s’han traslladat fins al centre a recollir les seves pertinences entre aplaudiments i mostres de suport per part dels concentrats.